Žolčne težave

Žolčni kamni sodijo med najpogostejše bolezni. Veliko bolnikov živi z njimi, ne da bi za to vedeli. Prav tako pa je veliko takih, ki imajo zaradi njih težave vseh vrst. Zgodi se, da mora bolnik zaradi hudih bolečin in drugih težav urgentno pod nož. Nekateri pa morajo na operacijo čakati in ta čas paziti, kaj pojedo. Izbira hrane je pri tem zelo pomembna.

Naša tradicionalna prehrana bolnikom z žolčnimi kamni povzroča tegobe. Ljudje smo pri skušnjavah za mizo šibki in to je povsem razumljivo. Čisto človeško je, če ob zapeljivih vonjavah, mamljivem izgledu in seveda tudi pričakujočem pogledu tistega oziroma tiste, ki je vse to pripravila, podležeš.

Tisto, kar jetra in žolčnik najbolj obremenjuje, so maščobe. Če jih zaužijemo veliko, ima naš organizem težave s tem, da jih razgradi in  uporabi za energijo. Maščobe razgrajuje, raztaplja žolč, ki vsebuje dovolj ustreznih kemikalij, da se lahko razgrajujejo ves čas. Če pa žolč vsebuje preveč holesterola, potem se lahko tvorijo kristali in sčasoma kamni. Sicer so lahko žolčni kamni tudi iz drugih snovi, vendar pa so večinoma holesterolni. Znano je, da so pogostejši pri ženskah (zlasti starejših od 60 let), posebej če so obilnejše, uživajo hrano z veliko maščob in premalo vlaknin, imajo sladkorno bolezen ali pa na hitro shujšajo.

Za bolnika je glavna težava žolčnih kamnov nelagodje nekaj časa po zaužitem obroku in seveda bolečina, kadar pride do zapleta. To se običajno zgodi nenadoma (najraje ponoči, ko pomoči ni v neposredni bližini) in lahko traja le nekaj minut ali pa nekaj ur. Ti bolniki se skoraj zanesljivo znajdejo na urgenci, kjer jim najprej pomagajo z zdravili za lajšanje bolečin.

Ljudje, ki vedo, da imajo žolčne kamne in ki so že preživeli kakšen napad, navadno tudi vedo, česa ne bi smeli jesti. Tisti pa (teh je zelo veliko), ki se kamnov sploh ne zavedajo, seveda za mizo ne poznajo nobenih omejitev. Zato se lahko prav tem bolnikom zgodi, da jih po uživanju mastne hrane doleti obisk pri zdravniku ali pa celo nujna operacija.

Zdrava prehrana je zagotovo najboljši način, kako se temu izogniti. Toda, kot rečeno, včasih se človek vseeno pregreši. Ali res ni ničesar, kar bi nam lahko v takem primeru pomagalo, olajšalo težave? Ali ni načina, da bi si lahko človek privoščil nekaj rezin slastne paštete iz gosjih jeter, na primer?

Britanski strokovnjaki iz General Hospital Birmingham so v strokovni reviji British Medical Journal objavili rezultate svoje raziskave, v kateri so bolnikom z žolčnimi kamni dajali naravno zdravilo Rowachol. To zdravilo je Evropejcem že dolgo znano. V okviru omenjene raziskave so hoteli ugotoviti, ali lahko s tem zdravilom zmanjšajo težave bolnikov s holesterolnimi žolčnimi kamni. Pokazalo se je, da zdravilo dejansko pomaga, blaži bolečine, poleg tega pa tudi preprečuje nastajanje novih kamnov in pomaga raztapljati obstoječe.

Zdravilo je, kot rečeno, naravno. Vsebuje namreč terpene, učinkovine, ki jih najdemo v rastlinah; to posebej velja za drevesa, iglavce in njihovo smolo, ki bo začela iztekati, če zarežemo v lubje drevesnega debla. Terpeni (pinen, kampfen, cineol, menton in bormeol) imajo to moč, da odpravijo bolečine in tudi druge težave. To se lahko zgodi že kmalu po zaužitju (kadar gre za bolečino, je treba vzeti povečan odmerek), sicer pa po dveh ali treh dneh rednega jemanja. Kar za ljudi, ki so se pregrešili za mizo pomeni, da je dobro zdravilo jemati še kar nekaj dni po tem, da bo dosežen najboljši učinek. Mimogrede, če se odpravljate na potovanje, kjer obstaja velika verjetnost, da boste poskušali mastne specialitete, potem je to zdravilo nujni del potovalne lekarne. Napad žolčnih kamnov nekje na tujem je namreč izredno neprijetna izkušnja.

Besedilo: Milka Krapež

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se