Navadni rakitovec

Navadni rakitovec (Hippophae rhamnoides) iz družine oljčičevk

Navadni rakitovec (Hippophae rhamnoides) je listopadni grm ali nizko drevo iz družine oljčičevk (Elaeagnaceae). V preteklosti se je le redko kateri grm s plodovi razširil tako, kot se je rakitovec. Najdemo ga od severne Portugalske preko Pirenejev in Alp vse do balkana, pa tudi v Turčiji, osrednji Rusiji vse tja do Mongolije, Koreje in Japonske. Rakitovec je nenavadna rastlina. Je zelo bogat z vitaminom C.

Navadni rakitovec lahko zraste do 10 m visoko. Ima trnaste veje s srebrnkasto skorjo. Listi so ozki in podolgovati, dolgi 2 do 6 cm, jajčasto suličasti, nameščeni na kratke peclje. Zgornja stran je sivo zelene, spodnja pa srebrno bele barve in je poraščena s kratkimi, gostimi dlačicami. Rakitovec ima drobne cvetove, ki so zraščeni v grozdasta socvetja in poženejo zgodaj spomladi v pazduhah dvoletnih poganjkov. So rumenkaste barve, iz oplojenih pa se na ženskih rastlinah razvijejo majhni jajčasti plodovi rdeče oranžne ali rumeno oranžne barve. V plodovih je po ena jajčasta peška, obdana s trdo lupino. Plodovi ostanejo na rastlinah še dolgo potem, ko le-te odvržejo listje. Jagode rastline so med najbolj hranljivimi plodovi, saj vsebujejo okoli 9 % maščobnih olj, semena pa kar 13%. Poleg v vodi topnih, vsebujejo tudi v olju topne vitamine.

Kadar našemu organizmu primanjkuje vitamina C, je telo veliko manj odporno proti nalezljivim boleznim. Zato je zelo pomembno, da se to pomanjkanje kar se da hitro odpravi. Pomanjkanje vitamina C je najbolj pogosto pozimi, ko primanjkuje svežega sadja in zelenjave, tisto, ki pa je na voljo, pa ponavadi zaradi skladiščenja že izgublja na vrednosti vitamina C. Vitamin C je topen v vodi, zato se presežek izloča z urinom. To pomeni, da moramo ta vitamin telesu dovajati vsak dan sproti. Jagode rakitovca so zelo bogate z vitaminom C, če pa ne veste, kje bi rakitovec našli, sta na voljo dva soka iz družine dr. Steinberger Plus – Rakitovec s sladkorjem in Rakitovec brez sladkorja.

Jagode rakitovca pa poleg vitamina C vsebujejo tudi druge vitamine: v vodi topni vitamin B in v maščobah topni vitamin A. Prav tako vsebuje še jabolčno in vinsko kislino.

Včasih se je rakitovec uporabljal pri krvavitvah sluznice in dlesni, kot krepčilo pri neješčih otrocih in odraslih ter, tako kot danes, pri vseh, ki trpijo za pomanjkanjem vitamina C ali pa imajo večje potrebe po tem vitaminu (rekonvalescenti, športniki, kadilci).
Iz semen pridobivajo posebna olja, ki se uporabljajo pri zdravljenju srčnih obolenj. Olje so na svojih nalogah uporabljali tudi ruski kozmonavti za zaščito pred opeklinami zaradi sevanja.

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se