Gabez

Gabez (Symphytum officinale) iz družine srhkolistnic

Nemško ime za gabez je »Beinwell«, kar izvira iz zdravilnega učinka rastline: »Wellen« pomeni zraščati, z izrazom »Bein« pa so v tem primeru mišljene kosti. Botanično ime Symphytum izvira iz grškega izraza »symphein« za zraščanje. Gabez se kot zdravilna rastlina uporablja že od antike. Glavk, vojaški zdravnik v času starih Rimljanov, je pri zlomih, podplutbah in zmečkaninah za zdravljenje poškodovanih vojakov uporabil nanos kaše iz korenine.

Gabez sodi med srhkolistnice (družina Boraginaceae). Zraste 30-120 cm visoko. Iz sočne, zunaj črne, v notranjosti pa bele korenike zraste pokončno steblo, ki je pokrito z dlačicami. Listi so nagubani in imajo dlačice. Škrlatni ali vijoličasti zvončasti listi so včasih tudi rumenkasto beli in visijo kot zvončki.

Gabez cveti od aprila pa vse do septembra. Korenike se pobirajo marca in aprila, pa tudi oktobra in novembra. Listi in vršički brstov se pobirajo poleti.

Gabez uspeva po vsej Evropi, predvsem na vlažnih legah, ob jarkih in na bregovih potokov, pa tudi na njivah, travnikih in v grmičevju.

V ljudskem zdravilstvu se gabez uporablja zunanje pri udarninah, nategu, zmečkaninah, zvinih in pri revmatskih obolenjih, za spodbujanje celjenja kosti pa tudi kot ustna voda pri vnetju dlesni in žrela. Notranje pa se je uporabljal pri bronhitisu, driski in za omilitev želodčne razjede. Danes se uporablja samo še zunanje.

Ali ste vedeli…

  • da gabez po Pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin spada v kategorijo Z (zdravila)?
  • da je zunanja uporaba listov in korenin gabeza priporočena pri poškodbah s topim predmetom, kot so udarnine, zmečkanine in zvini?
  • da pripravki iz gabeza s pomočjo raznih mehanizmov pospešujejo celjenje ran in poškodb: sestavina holin zavira otekanje in krepi prekrvitev poškodovanega tkiva. Alantonin in sluznine pospešujejo rast celic in s tem tvorbo tkiva. Čreslovine uničujejo mikrobe.

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se