Naravna nega zob

Ȉeprav je v zadnjih letih na voljo vse več raziskav o škodljivih vplivih fluora, nas še vedno številne reklame in oglasi prepričujejo, da je za zdravje zob nujno potrebno pogosto in temeljito čiščenje zob ter ustne votline s pripravki, ki med drugim vsebujejo tudi fluor. Tako na trgu lahko še vedno kupite številne zobne paste s fluorom za krepke zobe. Preden pa se ponovno odpravite po vašo novo zobno pasto, preverite kakšne učinke v resnici ima fluor in kako vpliva na vaše zdravje ali zdravje vašega otroka. Morda boste ugotovili, da ga vaši zobje ali zobje vašega otroka ne potrebujejo tako zelo nujno, kot vas v to prepričujejo reklame.

Dolgo je veljalo prepričanje, da je fluor rešitev za krepke zobe, zato so ga začeli dodajati v zobne paste in v nekaterih državah celo v pitno vodo. Fluoridi, ki tako pridejo v stik z zobom, bi naj res zavirali encime, ki so ugodni za razvoj ustnih bakterij. Res naj bi se vezali tudi s kalcijem ter na ta način krepili sklenino. Vendar pa je vse to le ena stran resnice, zato danes mnogi znanstveniki opozarjajo, da je korist fluora premajhna v primerjavi z tveganjem za naše zdravje. Zakaj so takega mnenja?

Fluor v naravni obliki je sestavni del mineralov in je v sledeh tudi pomembno mikrohranilo za človeka. Zobnim pastam in vodi pa se ne dodaja ta fluor, ampak hidrofluorna kislina (ang. hydrofluoric acid), ki je stranski proizvod proizvodnje aluminija, železa, cementa, fosfatov in nuklearne industrije. Takšna oblika je za zdravje človeka sporna, saj je ena najnevarnejših industrijskih kemikalij, ki se uporablja celo kot strup v pripravkih proti podganam in ščurkom.

Mnoge raziskave učinkov takšnega fluora opozarjajo na škodljive vplive za naše zdravje. Navajamo le nekaj izsledkov raziskav, ki dokazujejo, da:

  • naj bi fluorid uničeval encime, tako da zmoti njihovo delovanje,
  • že v koncentracijah fluorida 1 ppm (en del na milijon) prihaja do poškodb obnovitvenih encimov DNA za 50%. To lahko povzroča degeneracije in staranje celice.
  • fluorid povzroča veliko oblik raka in to hitreje kot katera koli druga kemikalija (uradna izjava vodilnega kemika Nacionalnega inštituta za rakava obolenja –dr. Dean Burka),
  • koncentracija fluorida v višini 1 ppm poveča rast tumorjev za 25%,
  • je fluorid veliko bolj strupen od svinca in le malo manj od arzenika,
  • velika tuba zobne paste lahko vsebuje toliko fluora, da lahko ubije majhnega otroka,
  • fluorid uničuje kolagen - ki je poenostavljeno povedano lepilo za naše telo.

 

Poleg navedenih obstaja še veliko drugih dokazov o škodljivosti fluoridov na naše zdravje. Dobro pa je vedeti, da si tudi v reklamah obljubljenega zdravja zob od njega ne morete obetati. Že res, da krepi sklenino na površju zoba, a kaj vam to koristi, če pa po drugi strani z delovanjem na encime, … povzroča poškodbe zob od znotraj? Poleg tega pa nam že zdrava pamet govori, da nobena snov, naj bo še tako opevana, ki zastruplja in škoduje celemu organizmu, ne more biti koristna za naše zobe. Poleg tega pa že tisočletja stare tradicionalne medicine učijo, da je zdravje zob odraz našega celostnega zdravja. Torej zdrav način življenja - zdravi zobje.

Ȉe želite imeti resnično zdrave zobe in ohranjati tudi zdravje ostalega dela telesa, posezite raje po naravni negi za zobe in ustno votlino. Pri tem pa ne pozabite, da samo naravna nega ne bo dovolj, če ne boste upoštevali zdravega načina življenja in se kolikor je mogoče izogibali dejavnikom, ki uničujejo naše zobovje. Mednje seveda sodi nezdrav način prehranjevanja, poln izdelkov iz bele moke, rafiniranega sladkorja, umetnih, obarvanih, gaziranih, sladkanih pijač s citronsko kislino, fosforno kislino,… in skratka vse kar ruši naše zdravje in našim kostem in zobovju krade potrebne minerale, kot je npr. kalcij. Znano je namreč, da se z nezdravim načinom življenja v telesu ustvarja presežek strupnin in kislih presnovkov. Da pa bi telo lahko nevtraliziralo kisle presnovke, mora iz telesnih zalog (kosti in zobje), črpati kalcij. Kam to pripelje, lahko zaključite sami.

Kako pomemben je zdrav načina življenja za ohranjanje zdravih zob, je poudarjal že znani naturopat Alfred Vogel. Svoje trditve je rad podkrepil s primeri iz svojih popotovanj in prijateljevanj s primitivnimi ljudstvi. »Primitivna ljudstva,« pravi Alfred Vogel, »ki živijo v naravnih razmerah in uživajo naravno hrano, imajo praviloma dobro - zdravo zobovje. Ko pa so se primitivna ljudstva začela prilagajati civiliziranemu načinu življenja in s tem tudi uživanju nezdrave hrane in ostalih razvad, ki jih je prinesla civilizacija, se jim je tudi zdravje zob poslabšalo.«

»Poleg uživanja naravne hrane, ki sama po sebi vsebuje dovolj vitalnih snovi in tudi naravnega fluora za krepke zobe, pa je potrebno uživati tudi takšno hrano, ki bo nudila telovadbo zobovju,« pravi Alfred Vogel. »Zgolj uživanje zdrave, a mehke hrane (juh, kašic, …) ne zagotavlja ustreznega grizenja in potrebnega pritiska, ki se ob tem ustvari. Pritisk ob grizenju namreč v zobu sproži dražljaj, ki se prek živcev koreninske kožice (ki odeva zobno korenino) prenaša na žile, ki se ob tem razširijo. Tako zob dobi več krvi in s tem tudi vitalnih snovi, potrebnih za rast in obnovo.«

Da pa boste lahko negovali zobe in ustno votlino tudi z naravnimi pripravki, so v podjetju Bioforce pripravili Dentaforce linijo. Tako za naravno nego zob in krepitev dlesni lahko uporabite Dentaforce zobno kremo, ki ne vsebuje fluora. Poleg drugih dobrodejnih zelišč in njihovih eteričnih olj (poprove mete, ratanije, spilantesa, rožmarina,…) vsebuje tudi tinkturo ameriškega slamnika, poznanega tudi po protivnetnem učinku.

Dodatno podporo za razkuževanje ust, odpravljanje neprijetnega zadaha, krepitev občutljivih, krvavečih dlesni,… lahko najdete v Dentaforce ustni vodi oz. priročni Dentaforce ustni vodi v pršilu. Moč delovanja in svežina, ki jo puščajo v ustih, se skriva v kombinaciji naslednjih zelišč: spilantes, ratanhija, sladki janež, poprova meta, rdeči sandalovec, žajbelj, navadni bedrenec, navadni ženikelj, dišeči klinčevec, komifora, cejlonski cimetovec in zvezdasti janež.

Pripravila: Adriana Dolinar

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se