Ledvični kamni

Ledvični, sečni kamni, kamni sečnega mehurja so sinonimi za drobne kristalne strukture, ki nastanejo v sečilih in so različnih velikosti. Zelo drobni ponavadi ne povzročajo težav, te nastopijo šele, ko se kamni povečajo. Ledvični kamni prizadenejo 5 % prebivalstva in lahko v naslabšem primeru vodijo v ledvično odpoved.

Ledvični kamni začnejo nastajati, ko je seč preveč nasičen s solmi, ki se iz njega izločajo ali pa takrat, ko v seču primanjkuje snovi, ki bi zavirale nastanek kamnov.

Vzroki za bolezen

Ledvični kamni ponavadi nastanejo zaradi spleta večih dejavnikov, vendar pa sta pogosti podlagi za nastanek kamnov dve: obstrukcija (v sečilih je lahko posledica zunanje, notranje odtočne ovire ali pa poškodbe sečil pri raznih operacijskih posegih v trebušni votlini) in okužbe. Med temi zlasti slabo zdravljene in povzročene z mikroorganizmi, kot so Proteus, Pseudomonas, Klebsiela, Haemophilus, Staphylococcus, E. Coli. Posledica okužbe so spremembe na mukozni površini urinarnega trakta - epitelij se odlušči, izločajo se mukus, fibrin in koloidi, na katere se vežejo bakterije in naredijo osnovo za nastanek kamna.

Ledvični kamni najpogosteje nastanejo pri dolgotrajnem pomanjkanju tekočine, kroničnih okužbah sečil in pri nekaterih presnovnih boleznih. Kamni se največkrat tvorijo iz kalcija, v 80 % so soli iz kalcijevega oksalata ali fosfata. Ti so večinoma asimptomatski, kar pomeni, da ne povzročajo motečih simptomov ali težav.

Ostalih 20 % ledvičnih kamnov je iz struvita (magnezij-amonij-fosfatni kamni), urata (pri putiki) in cistina.

Simptomi in znaki

  • boleče in pogosto odvajanje seča,
  • bolečina v ledvenem predelu,
  • slabost, bruhanje,
  • krvavi urin,
  • mrzlica,
  • napihnjen trebuh,
  • povišana telesna temperatura.

Običajno se pojavijo nenadoma in minejo, ko se kamen izloči.

Zdravljenje

Ȉe so kamni drobni, jih navadno ni potrebno odstranjevati. V 95 % primerov se izločijo sami, v ostalih primerih je potrebna pomoč zdravnika. Bolečine in krče, ki nastanejo, blažimo z analgetiki (npr. tramadol) in antispazmolitiki (zdravila proti krčem, npr.: Spasmex, Buscopan), počivamo in pijemo veliko tekočine, kamni pa se v takšnih primerih sami izločijo. Večje kamne, ki se ne morejo izločiti sami, zdravniki odstranijo z t.i. litotripsijo (večje kamne razbijejo v manjše , če se nahajajo v zgornjem delu sečevoda ali v votlem sistemu ledvic), endoskopsko (skozi sečnico ali sečni mehur odstranijo sečne kamne iz spodnjega dela sečevoda) ali kirurško (kadar so kamni tako veliki, da drug poseg ni mogoč). V veliko pomoč so nam lahko tudi zdravila iz terpenov (npr. Rowatinex). Ta lajšajo krče v sečevodih in posledično bolečine, vplivajo na nastajanje seča, pospešujejo izločanje ledvičnih kamnov in v primeru kalcijevih ledvičnih kamnov zmanjšujejo pogostnost njihovega ponovnega nastanka.

Kako si lahko pomagamo sami?

Pitje velike količine tekočine (2 – 3 L vode, nesladkanih čajev) je najboljši način samopomoči. S tem se prepreči dehidracija, pitje pred spanjem pa zagotavlja pretok seča čez noč. Zjutraj je priporočljivo popiti naravno limonado, izogibati pa se je potrebno pitju gaziranih pijač, kave, pravih čajev, saj povzročajo dehidracijo in s tem večjo možnost za pojav kamnov.

Hrani, ki povzroča pojav kalcijevih kamnov, se je dobro izogibati, zato v času, ko imate težave z ledvičnimi kamni, ne uživajte grozdja, fižola, špinače, orehov, lešnikov, jagod, špargljev, čokolade in zelene.

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se