Krčne žile v nosečnosti

Tokrat govorimo o tegobi, ki pesti marsikatero žensko v veselem pričakovanju svojega naraščaja. Pa vemo, kaj krčne žile sploh so? Gre za estetsko in bolezensko nadlogo, ki doleti marsikatero nosečnico, pa tudi starejšo žensko. Krčne žile so nabrekle, vijugaste, modrikaste površinske vene tik pod kožo. Funkcija ven v telesu je potiskanje krvi nazaj do srca. Ker vene ležijo med mišicami, se pri vsaki napetosti mišice, torej pri vsakem koraku, če govorimo o venah v nogah, le-te stisnejo in potisnejo kri do srca. Da kri ne bi stekla nazaj po venah, so v venskih stenah nameščene venske zaklopke. Te skrbijo, da se kri ne vrača nazaj, ampak potuje proti srcu. Ker venske zaklopke podpirajo visok steber krvi, se velikokrat tudi okvarijo. Posledica tega je nabiranje krvi v površinskih venah. Nabiranje krvi povzroči povečan venski tlak, vene se prekomerno raztegujejo, ukrivljajo, dokler ne nastanejo krčne žile. 

Krčne žile najpogosteje nastanejo, če se premalo gibamo, če dolgo sedimo ali stojimo, se nepravilno prehranjujemo, imamo prekomerno telesno težo ali nosimo zelo ozka oblačila. Ženske, pri katerih so težave s krčnimi žilami v družini, pogosteje zbolijo za to boleznijo.

V nosečnosti maternica pritiska na trebušne vene, še zlasti na spodnjo trebušno veno. Zato v pozni nosečnosti prihaja do oviranega pretoka krvi v spodnjem delu telesa in nogah. Poleg slabše prekrvavitve spodnjega dela telesa je dodatna težava tudi prenapolnjenost žil s krvjo, saj se v nosečnosti poveča volumen krvi v telesu.

Težave se pokažejo na nogah, še zlasti so izpostavljeni predeli stopal in goleni, kasneje se krčne žile pojavijo tudi na bedrih, mnoge nosečnice pa prizadenejo tudi hemeroidi. Poleg »lepotnih napak« so prisotni še naslednji simptomi, ki so prav tako posledica zgoraj omenjene težave:

 • občutek težkih in utrujenih nog,
 • otekline na nogah, še zlasti v predelu gležnjev,
 • srbečica okoli razširjenih ven,
 • bolečine v nogah.

Nosečnice, ki so bolj izpostavljene nastanku krčnih žil, so tiste, pri katerih so krčne žile že prisotne v družini, ki imajo prekomerno telesno težo, nosijo velik plod ali pričakujejo dvojčke, trojčke.

Zdravljenje krčnih žil v nosečnosti

Proti krčnim žilam koristi vse, kar zmanjša pritisk v venah, preprečuje zastoje v krvnem obtoku in pomaga krvi potovati navzgor proti srcu.

Nekaj nasvetov za zdrave vene:

 1. Bodite redno telesno dejavni. Pojdite na sprehod, ukvarjajte se z nordijsko hojo ali plavajte. S tem boste okrepili mišice v nogah in izboljšali delovanje mišične črpalke, ki omogoča potiskanje krvi iz nog navzgor v srce. 

 1. Nosite ohlapna oblačila in udobno obutev. Nošenje čevljev z visoko peto zelo poslabša težave z venami. Priporočamo čevlje z največ 3-4 cm visoko peto, še bolje pa brez nje. 

 1.  Izogibajte se vročih kopeli, savn in dolgotrajnemu sončenju. Vročina še dodatno razširi vene v nogah, upočasni pretok v krvi in tako poslabša težave. 

 1. Krepite svoje vene s prhanjem nog s hladno vodo. Tak ukrep zoži vene in pospeši pretok krvi.

 2. V mrzlem vremenu se oblecite v topla oblačila, saj prenizka temperatura zavira pretok krvi.

 1. Na krvni obtok lahko vplivamo tudi z dihalnimi vajami. Pri globokem vdihu nastane v prsnem košu podtlak, ki pospeši odtekanje krvi iz nog. Ȉe nato napnemo mišice trebuha in močno izdihnemo, bomo zvišali pritisk na ožilje trebušne votline in pospešili vračanje krvi k srcu. Izdihnite počasneje, kot ste vdihnili, in naredite kratek premor po izdihu. To preprosto vajo ponovite večkrat dnevno. 

 1. Pazite na zdravo in uravnoteženo prehrano. Poskrbite, da boste zaužili dovolj vlaknin in tekočine. S tem boste zmanjšali možnost za zaprtje, ki je dejavnik tveganja za težave z venami.

Poleg tega lahko za masažo nog uporabljate Venagel gel, narejen iz divjega kostanja, ki blagodejno vpliva na vene. Njegove sestavine po nanosu noge hladijo in odpravljajo neprijeten občutek težkih in utrujenih nog.

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se