Smrekovi vršički

Smrekovi vršički (Smrekovi vršički)

 

Smrekovi vršički so svetlo zeleni vršički smrekovih vej. Vsako pomlad popestrijo gozdove s svojo živo barvo.

Nabiramo jih v začetku maja, pa vse do julija, odvisno od vremenskih razmer. Izognemo se nabiranju po dežju, saj ta iz vršičkov spere olja in smole. Zato počakamo par dni, da se vršički znova naoljijo.

Pozorno pri nabiranju

Nabirajmo jih v čistem okolju – vsaj 100 m oddaljenem od cest. Najboljši so zelo mladi vršički, ne večji od 4 cm. Ne poškodujte drevesa. Nabirajte iz starejših dreves, saj mladi iglavci potrebujejo čas za rast. Ne vzemite več kot približno petino vršičkov iz enega iglavca. Ne pretiravamo, da ne zatremo rast drevesa. Rast prepreči tudi, če nabiramo iz vrha drevesa, zato tega nikoli ne počnemo.  Najbolje jih je nabirati iz vej v notranjosti iglavca, blizu tal.

Vršički iz različnih vrst iglavcev imajo nekoliko drugačen okus, nekateri so celo zelo grenki. Poznamo smrekove, jelkine, borove in macesnove vršičke.

Smrekovi vršički dišijo po iglavcih. Okus po citrusih nas prepriča, da so polni vitamina C.

Sveži nabrani in takoj ohlajeni (zamrznjeni) imajo rok uporabe več mesecev. Tudi zamrznjeni ali posušeni ohranijo visoko vrednost vitamina C.

Zelo običajna uporaba je vlaganje smrekovih vršičkov v med ali sladkor.

Smrekovi vršički med ostalim vsebujejo:  

Karotenoide:  pomembni sestavni deli melanina, ki ga najdemo v laseh, koži in očeh. Melanin (absorbira visokofrekvenčno svetlobo) tako varuje organe pred poškodbami znotraj celic.

Magnezij in kalij: minerala prispevata k energičnosti in spodbujanju presnovnih procesov v jetrih, k boljšemu počutju!

Klorofil: za zdravljenje dihal, zmanjšuje raven škodljivega holesterola, vzdržuje raven sladkorja v krvi, vpliva na nevtralizacijo prostih radikalov, blaži vnetja, omogoča hitrejši proces celjenja tkiv, pomaga pri hujšanju …

Uporaba

Smrekove vršičke preprosto jemo same, ali pa jih uporabljamo pri pripravi hrane (smutiji, juhe, enolončnice, pesto…). Pripravljamo jih tudi z medom ali s sladkorjem (domač sirup iz smrekovih vršičkov). Čaj kuhamo iz suhih vršičkov.

Najbolj znan pa je sirup iz smrekovih vršičkov. Če niste vešči priprave, ga lahko kupite v lekarni, denimo Voglov sirup Santasapina. Ekstrakt uporabljajo tudi za polnjenje bonbonov.

Smrekovi vršički se uporabljajo za :

  • blaženje kašlja in vnetega grla
  • razkuževanje dihalnih poti
  • umirjanje hripavosti

Smrekovi vrščički ne pričarajo le okusa po pomladi, temveč v telo vnašajo obilico močnih antioksidantov, kar je posebej blagodejno  v hladnejših mesecih.

Ali ste vedeli, da …

- smrekovi vršički po letu dni shranjevanja pričnejo izgubljati zdravilno moč, zato jih nabiramo vsako leto sproti?

- je sirup iz smrekovih vršičkov primeren tudi za krepitev splošne odpornosti, za preganjanje utrujenosti, proti krvavečih dlesnim in za čiščenje krvi?

Besedilo: Danica Mlakar Šest

Viri:

  • Wikipedia
  • Alfred Vogel: Ljudski zdravnik
  • Dr. Pavle Bohinc: Slovenske zdravilne rastline

 

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se