Vzroki vaginalnih težav

Vaginalna, zlasti glivična vnetja, ki v današnjem času pestijo vse več žensk, so v resnici največkrat posledica sodobnega nezdravega načina življenja. Bel sirast izcedek iz nožnice, pordela, občutljiva, srbeča, pekoča sluznica in koža v vaginalnem predelu, boleč in pekoč spolni odnos…so tako lahko posledice porušenega ravnovesja, ne samo na fizičnem nivoju, ampak tudi na psihosocialnem in duhovnem. Pa si poglejmo na kakšen način lahko nezdrav način življenja pripelje do glivičnih vaginalnih težav in kaj lahko sami storimo, da jih po naravni poti odpravimo tudi s pomočjo sirotke.

Poglejte širše na vzroke vaginalnih težav…

Ȉe ste ena tistih žensk, ki se jim vaginalna vnetja pojavljajo večkrat na leto in po predpisanih protiglivičnih terapijah ni trajnega izboljšanja, se je dobro zamisliti in začeti iskati prave vzroke za te težave. Namesto da za vnetje krivite samo glivice in bijete boj proti njim z raznimi antimikotičnimi sredstvi, raje pomislite, kaj ste naredili narobe, da so se v vašem telesu in na vaginalni sluznici ustvarili ugodni pogoji za njihovo prekomerno rast.

Glivice so namreč normalni prebivalci našega telesa in kadar smo v ravnovesju telesa in duha ne povzročajo nobenih težav. Ko pa z neustreznim načinom življenja ustvarimo neravnovesje in posledično zakisanost, zastrupljenost, se bodo le-te nekontrolirano razmnoževale in povzročale prizadetost tkiv na tistem področju, kjer ste pač najbolj šibki.

Kaj vodi v neravnovesje in posledično zakisanost, zastrupljenost…

Da bi bili v odpravljanju vaginalnih težav dolgoročno uspešni, moramo torej poiskati in odpraviti čim več dejavnikov, ki nas spravljajo iz ravnovesja telesa in duha ter ustvarjajo pogoje za rast glivic. Te dejavnike pa najdete v neustreznem načinu življenja. Skrivajo se na vseh nivojih našega bivanja: fizičnem, psihosocialnem in duhovnem. Eden ključnih vzrokov vseh obolenj, pa tudi vaginalnih je odsotnost duha.

Odsotnost duha (brezpogojne ljubezni, vesti,…)/ odsotnost odnosa do…

Pomembno se je zavedati, da odsotnost duha (to je tisto zoprno stanje, ko smo ujeti v občutke zaskrbljenosti, žalosti, strahu, jeze, pohlepa) vpliva tudi na odnos do nas samih, do izbire hrane, ki jo uživamo, do dela, do soljudi… Kadar je ta odnos do vsega zamegljen, se nemalokrat napačno odločamo napačno izbiramo - vsaj kar se našega zdravja tiče. Tako večkrat posegamo po nekvalitetni hrani, pijači, zdravilih, ne privoščimo si počitka, odnosi v družini so napeti, skrhani ali jih preprosto ni... Ȉe v takšnem stanju odsotnosti duha vztrajamo predolgo, nas to lahko dolgoročno privede do neravnovesja, zakisanosti, zastrupljenosti in glivice so tu!

Primer: K nebrzdanemu razmnoževanju glivic lahko na primer pripomore naše otožno, depresivno počutje v za nas »deževnih dneh«. Kar pomislite, kako se ob takih dnevih, ko gre z vremenom vred vse narobe, počutite? Kakšen je takrat vaš odnos do sebe, do hrane, do dela, do soljudi…? Kako močan je takrat vaš notranji občutek za to, kaj je dobro za vas in kaj ni? In ali mu prisluhnete? Koliko skodelic kave, ki naj bi vas zbudila v boljšo voljo, spijete? Koliko sladic, čokolade, neustrezne hrane zaužijete, da bi zamašili notranje nezadovoljstvo? Kakšno je takrat vaše družabno življenje? Kakšno je takrat funkcioniranje vašega telesa; kako funkcionirajo od žalosti oslabljena pljuča in debelo črevo? In kam vse to na dolgi rok pelje?

Ȉe si iskreno odgovorimo na zastavljena vprašanja, kmalu ugotovimo, da nas kopičenje napačnih izbir in neustreznega odnosa kmalu pripelje do energetske izčrpanosti, zakisanosti, zastrupljenosti in s tem v ustvarjanje fizičnih pogojev za rast glivic!

Torej, če se želite trajno rešiti vaginalnih težav…

čim prej ugotovite, kateri od spodaj naštetih dejavnikov so tisti, ki vam kradejo zdravje in jih čim več, čim prej odpravite.

  • Odsotnost duha in s tem ujetost v čustvih strahu, pa tudi jeze, žalosti, pohlepa in skrbi. Vsako dolgotrajno in pretirano čustvovanje izčrpava funkcioniranje telesnih organov, ki so s posameznim čustvom povezani. Posledica je nepravilno funkcioniranje telesnih organov (npr.: prebave, razstrupljanja, čiščenja telesa…) in s tem logično moteno prehranjevanje in razstrupljanje telesa. Toksično breme telesa je vse večje, moči, vitalnosti, življenjske energije pa je vse manj. To pa seveda glivicam ustreza. Poglejte samo primer iz narave, kako hitro glivice napadejo prej vitalen list, ko le ta pade z drevesa? Ker za področje rodil po znanjih tradicionalnih medicin skrbijo ledvice in mehur, razmislite mogoče, ali je vaša šibka točka ujetost v čustvih strahu, neodločnosti… Strah namreč energetsko izčrpava ledvici in s tem tudi rodila…
  • Hrana, ki zakisa, zastruplja…in veča kislinsko in toksično breme v telesu: kava, alkohol, sladice, sladkor, industrijsko predelana hrana, cvrta, mastna, pretežno beljakovinska hrana, kvašena hrana, izdelki iz bele moke, konvencionalna hrana, polna pesticidov, prehranskih aditivov…
  • Vse, kar ruši ravnovesje koristne črevesne flore in onemogoča prebavo in resorpcijo vitalnih snovi iz črevesja v telo, da bi se le to lahko razkisalo in razstrupilo: neustrezna hrana, ki hrani glivice v črevesju in zavira rast koristnih probiotičnih bakterij (sladkor, škrob, kvas); hrana, ki povzroča prebavne motnje (vetrove, drisko, zaprtje); zdravila, ki uničujejo koristne črevesne probiotične bakterije (antibiotiki, kortikosteroidi, peroralna kontracepcija); pesticidi, prehranski aditivi, ki uničujejo koristne črevesne bakterije, črevesni paraziti.
  • Dehidracija-nezadostno pitje vode; če je ne zaužijete vsaj 2 do 2,5 l na dan.
  • Številna sintezna zdravila s svojimi stranskimi učinki, ki povzročajo rušenje, črevesne flore, zakisanost, zastrupljenost telesa in namesto, da bi zdravila, v najboljšem primeru le blažijo obolenje, ki vas pesti.
  • Omenjeni so le nekateri najpogostejši dejavniki, pomislite pa tudi, na to kakšno obleko nosite, s čim se negujete, v kakšnem okolju živite in delate itd.

Ukrotite glivice po naravni poti…

Pri odpravljanju nastalih posledic na fizičnem nivoju (zakisanost, zastrupljenost, glivice) si lahko pomagate z naslednjimi nasveti in naravnimi načini. Za pomoč pri razkisanju, razstrupljanju telesa je vsekakor potrebno dnevno zaužiti vsaj 2 do 2,5 l vode, da telo sploh lahko izloči presežek kislin in strupov. Uživajte naravno, če je možno ekološko hrano, ki nevtralizira kisline in razstruplja telo. To je veliko sadja, zelenjave, oreščkov, zelenega čaja, regrata, napitkov ječmenove, pšenične trave, alg, kopriv... Za krotitev glivic v in na telesu uživajte jedi, ki jih glivice ne marajo, npr.: kokosova maščoba, cimet, ingver, česen, čebula, čemaž, izvleček grenivkinih pečk in se nujno odpovejte zgoraj omenjenim grehom, ki glivice hranijo. Sladkor, bela moka, kava, kvas in velike količine mesa naj bodo zelo malokrat ali raje nikoli na vašem jedilniku.

Nič od navedene hrane pa ne bo pomagalo, če je vaša črevesna flora porušena. Zaužite blagodejne hrane in prehranskih dopolnil ne boste mogli učinkovito izkoristiti in telesa razkisati, razstrupiti, če v vašem črevesju ne bo dovolj koristnih mlečnokislinskih bakterij. Zato je bistveno poleg ustrezne hrane zaužiti tudi jedi ali pripravke, ki krepijo porušeno črevesno floro in omogočajo normalno prebavo in resorbcijo vitaminov, mineralov in ostalih snovi iz črevesja v telo. To je nujno še posebej, če ste jemali zdravila, ki uničujejo koristne bakterije v črevesju. Ne pozabite, da ena kura z antibiotiki poškoduje črevesno floro, da se ta v najboljših pogojih ponovno obnovi šele v šestih mesecih! Učinkoviti za te namene so pripravki, ki vsebujejo desnosučno mlečno kislino (sirotka, kislo zelje, kisla repa, …) in pripravki z mlečno kislinskimi kulturami, kot so Lactobacillus acidofilus DDS1 in Bifidobacterium bifidum. Poskusite tudi fermentirano, koncentrirano, prečiščeno sirotko. Zaradi velike vsebnosti desnosučne mlečne kisline, ki je hrana koristnim mlečno kislinskim bakterijam, ugodno vpliva na vzpostavljanje in vzdrževanje črevesne flore ter odpravlja prebavne motnje, kot so napihnjenost, vetrovi, zaprtje, driska. S tem pomembno vpliva na pravilno prebavo zaužite hrane in učinkovito resorpcijo vitalnih snovi, ki med drugim razkisajo in razstrupljajo telo.

Kaj pa nanašati lokalno ob vaginalnih težavah?

Prizadeti vaginalni sluznici lahko pomagate tudi lokalno, s koncentrirano fermentirano sirotko. Danes prihaja njena za zdravje vsestranska uporaba ponovno vse bolj v ospredje. Fermentirana sirotka vsebuje neprimerno več mlečne kisline kot običajna. Tako lahko ta fermentirani koncentrat sirotke že kupite v lekarni ali specializiranih trgovinah in jo ustrezno razredčeno uporabite za vaginalno izpiranje ali pa preprosto namočite vanjo tampon in si ga večkrat na dan za pol ure vstavite v nožnico. Fermentirana sirotka je naravno razkužilo, zavirala bo rast patogenih mikrobov in tudi glivic, ter pomagala pri obnovi prizadete vaginalne sluznice in kože. Je odlična vsestranska naravna rešitev, ker jo lahko poleg lokalne uporabe tudi pijete za krepitev črevesne flore. Protiglivično deluje tudi kvalitetno naravno, najbolje dvakrat destilirano eterično olje čajevca. Nakapljate ga lahko par kapljic na tampon in vsaj trikrat na dan za par uric vstavite v nožnico. Za te namene lahko podobno uporabite tudi pripravke iz grenivkinih pečk, čaj zdravilnega ognjiča, kokosovo olje in tudi pripravek iz starodavnega drevesa Horopito.

Ne pozabite pa, da se je za trajnejše rezultate potrebno lotiti vzrokov celostno.Pripravila:

Adriana Dolinar

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se