Vročina in dehidracija

Poletje je tukaj - z njim pa sonce, vročina in dehidracija!

Sončni žarki

Kot vsako leto, bo po napovedih tudi letos Evropo v nekaj tednih zajel vročinski val. Ȉeprav se nasveti o ravnanju v takih primerih pogosto pojavljajo, se jih ljudje premalo držimo in prevečkrat pozabimo na pomembna dejstva, ki jih moramo upoštevati, da se izognemo nevšečnostim.

Sončna svetloba je za človeka tako zdrava kot škodljiva. Ključna je za nastajanje vitamina D v telesu, le-ta pa je pomemben za razvoj in zdravje kosti, po nekaterih informacijah pa preprečuje celo raka na debelem črevesju in dojki. Strokovnjaki priporočajo tudi sončenje ženskam po menopavzi, saj žarki zmanjšajo nastanek osteoporoze. Prav tako pa sončenje ugodno vpliva na nekatere bolezni, npr. luskavico, nevrodermitis in nekatere druge kožne bolezni, pa tudi na splošno počutje in razpoloženje.

S sončenjem seveda ne smemo pretiravati, kajti v sončnem spektru žarkov so infrardeči žarki, ki telo preveč ogrejejo in ultravijolični žarki, ki kožo opečejo in postarajo, dodatno pa pripomorejo tudi k nastanku kožnega raka. Zagorela polt ni modni dodatek, ampak naravna zaščita telesa pred nevarnimi ultravijoličnimi žarki.

Pred sončnimi žarki se je potrebno zaščititi. Sončenju se odpovejte v najhujši vročini, sonca se torej izogibajte med 12 in 16. uro, poskrbite pa tudi za kvaliteten in dovolj visok zaščitni faktor. Kremo za sončenje kupite v lekarni, kjer vam bodo farmacevti znali tudi kvalitetno svetovati.

Vročina

V vročih dneh jejte lahko hrano in pijte velike količine vode. Najpomembneje je, da dovolj spijemo, saj skozi kožo ob visokih temperaturah izgubimo velike količine znoja (vode in soli), ki ga je treba nadomestiti. Ȉe je izguba vode prevelika, pride do dehidracije, ki lahko povzroči številne zdravstvene težave. Pomembno je tudi izogibanje alkoholu.
Ȉe je le možno se v najhujši vročini izogibajte velikim telesnim naporom, kajti le-ti povečajo izhlapevanje vode iz telesa in prispevajo k pregrevanju. Vendar to ne pomeni, da se poleti ne smemo gibati. Priporočamo pa lahek šport ali obliko rekreacije v času, ko vročina ni tako huda (zjutraj in zvečer). Za starejše in otroke priporočamo, da se med 11. in 17. uro ne izpostavljajo vročini, ampak ta čas preživijo na hladnem, v zaprtih prostorih.

Voda

V poletni vročini je zelo pomembno piti veliko vode, vsaj 30 ml na kilogram telesne teže dnevno. Voda v telesu je namreč zelo pomembna. Poleg tega, da je topilo in transportno sredstvo, odstranjuje odpadne in toksične snovi, uravnava telesno temperaturo, oblikuje posebno zgradbo, vzorec in obliko, ki ima v celici vlogo lepila, proizvodi celic po vodnih kanalčkih prehajajo do ciljnega mesta v živcih…

Dnevno v normalnih okoliščinah izgubimo 2,4 litra vode, od tega 1,4 L s sečem, 0,1 L z znojem, 0,2 L z blatom, 0,7 L z izhlapevanjem skozi pljuča in kožo. V vročih poletnih dneh se poveča izhlapevanje vode zlasti skozi pljuča, kožo in z znojenjem, tako da je skupno izgubljanje vode iz telesa okoli 4 L. Ȉe izgubimo 4 L vode, jih moramo 4 tudi nadomestiti, v nasprotnem primeru pride do dehidracije. Kronična dehidracija zmanjšuje krvni tlak in lahko vodi do odpovedi ledvic, možganske kapi, srčnega infarkta, tvorbe ledvičnih kamnov in številnih drugih bolezni. Alkohol, kava in sladki sokovi ne nadomestijo vrednosti čiste, naravne vode, saj vsebujejo dehidracijske snovi, ki vodo iz telesa odstranjujejo (npr. kofein).

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se