Zelena

Zelena (Apium graveolens) iz družine kobulnic

Zelena je zelenjava, ki izvira iz Sredozemlja. Že nekaj časa se uvršča na seznam zelo zdrave zelenjave. Poznana je tudi pod imeni gomoljna zelena, stebelna zelena, listna zelena, navadna zelena, beljena zelena, opih... Spada v družino kobulnic (Apiaceae).

Zelena ima odebeljen gomolj, velik približno kot pest. V prehrani se uporablja tako listnat del kot tudi gomolj. Sveži ali posušeni listi se uporabljajo kot začimba, medtem ko je belo in mesnato meso gomolja sestavina juh in mnogih zelenjavnih prilog.

Zelena zelenjava je tako zdrava, ker vsebuje največ klorofila. Klorofil poskrbi za absorbcijo energije v rastlini. Prek uživanja zelene zelenjave vnašamo v telo izjemno zdravilno energijo.
V poletnih dneh si pripravite osvežilne zelenjavne napitke, ki blagodejno vplivajo na vaše zdravje in vas napolnijo z energijo. Kombinirajte zeleno zelenjavo z vodo. Spijte 1 liter zdravilnega napitka dnevno. Za maksimalni izkoristek ob zaužitju sok premešajte s slino.

Zelena vsebuje veliko eteričnih olj, od tod izvira tudi njen bogat okus. Ljudje jo imajo zaradi posebne arome radi, marsikdo pa ne ve, da eterična olja, krivci za izvrstno aromo, v sebi skrivajo mnogo več. Povzročijo namreč odvajanje vode iz telesa in zato poskrbijo za odpravljanje morebitnih ledvičnih kamnov. Koristna je tudi pri vnetjih in okužbah sečil. Zelena vsebuje tudi apin, grenčine, provitamin A, vitamine B, C in E, kalij, kalcij, natrij, magnezij in fosfor. 100 g zelene ima 22 kcal (92 kJ).

Semena zelene poleg močnega učinka na odvajanje vode pospešujejo tudi izločanje sečne kisline in drugih strupov iz telesa skozi seč, zato se uporabljajo pri zdravljenju putike (protina) ter pri bolečih sklepih in artritisu, kjer nabiranje strupenih snovi v sklepih povzroči bolečine in zatekanje.

Prav tako je zelena antiseptik, odvaja vetrove in umirja napenjanje, čisti ožilje, znižuje krvni tlak in pomirja tesnobo ter napetost, poživlja delovanje jeter... Nekoč so jo uporabljali tudi za pomirjanje kašlja, pri bronhitisu, astmi, mišičnih krčih, kolcanju in odpravljanju ustnega zadaha.

Nekoč je zelena veljala za dietno hrano, ki se jo pripravlja bolnikom. Iz suhih listov so namreč pripravljali čaj za pospeševanje odvajanja urina. Menili so tudi, da pri moških dviguje potenco, kar pa se je izkazalo za zmotno. Danes vemo, da zaradi vpliva na odvajanje vode zelena povzroči le pritisk urina na prostato, kar pa s spolno močjo nima povezave.

Uživanje semen zelene se odsvetuje nosečnicam in bolnikom z obolenjem ledvic. Lahko povzročijo preobčutljivost za svetlobo. Lahko sprožijo alergično reakcijo. Če dojite, uporabljate semena zelene le v količinah, ki so v receptih kot začimba.

Besedilo Urška Živko

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se