Enciklopedija rastlin

Seneni drobir


Seneni drobir (/) iz družine /

Seneni-drobir-2012

Seneni drobir je mešanica posušenega cvetja, plodov in zdrobljenih listov travniških rastlin. S senom in otavo pride drobir na senik, polzi na pod in se nabere na dnu. Sestavljen je iz naslednjih zdravilnih rastlin: baldrijana, gabeza, jetičnika, janeža, marjetic, materine dušice, detelje, sivke, regrata, žajblja, rmana, trpotca, tavžentrože, potrošnika, koprive, lana, gladišnika in še česa...

Posušene rastline zgubljajo svojo zdravilno moč, tako da so po enem letu pravzaprav brez vrednosti, zato drobirja ni dobro imeti preveč na zalogi, saj ga lahko dobimo vsako leto na novo.

Seneni drobir se uporablja za povoje, obkladke, kopeli ali kopeli v sopari. V ljudskem zdravilstvu pripravljajo tudi drobirjev čaj. Uporablja se pri mnogih boleznih. Ne učinkuje toliko na posamezno bolezen ali tegobo, temveč mnogo bolj na splošno bolnikovo počutje. Drobirjev čaj žene na vodo, mehča sluzi in pospešuje potenje, blaži krče in pomirja bolečine, s tem pa zagotovo ugodno vpliva na odpravo vzrokov bolezni.

Pri poškodbah in pikih žuželk se po ljudskem zdravilstvu da takoj drobirjev obkladek na pordelo, otečeno in boleče mesto. Obkladek naj bo topel, vendar ne prevroč, da ne bi še dodatno poškodoval prizadetega mesta. Obkladek se zamenja vsako uro do dve uri z na novo pripravljenim obkladkom. Sedežne kopeli pomagajo pri sklepnem revmatizmu, protinu (putiki) ter ledvičnih kamnih in pesku. Kopel se naj pripravlja 2- do 3-krat tedensko.

Vroči drobirjevi obkladki blagodejno vplivajo na želodčne in črevesne krčem, napet želodec, bolečine v ledvicah in križu. Koprivnica se zdravi z drobirjevimi povoji in čajem za čiščenje krvi.

Ali ste vedeli...

  • da nekatere babice nosečnicam še danes svetujejo uporabo senenega drobirja pred porodom (da se nosečnica lepše odpira)?
  • da so nekoč seneni drobir uporabljali tudi v veterini? Drobirjeve obkladke so s pridom dajali pri poškodbah, pikih žuželk, napenjanju, kolikah, izpuščajih, kostnih boleznih, oteklih kolenih...

Pripravila: Urška Živko

Soglasje

Dovoljujem obdelavo osebnih podatkov za namen posredovanja e-novic.  
 
Seznanjen sem s Politiko zasebnosti ter da imam možnost kadarkoli preklicati podano privolitev, kar ne vpliva na zakonitost obdelave pred preklicem privolitve. To lahko storim tako, da v posamezni e-novici kliknem na Odjava oziroma pošljem e-sporočilo z zahtevo na .

Soglašam, da Farmedica d.o.o. Leskoškova 12, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: upravljavec) obdeluje moje osebne podatke (ime, priimek, e-poštni naslov) za namen posredovanja e-novic.

© 2006-2019 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.