Poprova meta

Poprova meta (Mentha piperita) iz družine ustnatic

Poprova meta (Mentha piperita) je prastara zdravilna rastlina, ki so jo kot grobne dodatke našli v tisočletja starih egipčanskih grobovih. Opisovala sta jo že Plinij in Dioskurid. Menila sta, da je učinkovita pri bolečinah trebuha in želodca.

Ljudska imena za poprovo meto so črna meta, metica, minca, prava meta, šmarna meta, vrtna meta. Mentha piperita je zelnata trajnica iz družine ustnatic (Lamiaceae). Uspeva v zmerno toplih predelih Evrope, Azije, Afrike in Severne Amerike. Nastala je s križanjem vodne mete (Mentha aquatica) in klasaste mete (Mentha spicata). Poleg poprove mete poznamo še številne sorodne vrste, od katerih imajo nekatere enak spekter delovanja.

V različne namene uporabljamo sveže ali posušene lističe. Nabiramo jih julija in avgusta v lepem vremenu, tik pred cvetenjem ali v začetku cvetenja. Pri sušenju pazimo, da rastlin ne poškodujemo s stiskanjem ali pogostim prestavljanjem.

Poprova meta vsebuje eterična olja (mentol, menton, mantilacetat, mentilizovalerianat, ß-felandren, pinen, cineol, limonen, jasmon, kadinen, acetaldehid, mentofuran), čreslovine, grenke snovi in veliko provitamina A.
Eterično olje v listih deluje kot aromatik, korigens okusa, karminativ, antispazmodik, stomahik, antiemetik, holagog, sedativ, črevesni antiseptik, diuretik. Zunanje poprova meta deluje kot anestetik, analgetik ter antiseptik ustne votline in dihal. Zato je eterično olje pogosto dodano zobnim kremam in ustnim vodicam. V ljudskem zdravilstvu se poprova meta uporablja pri slabosti, draženju na bruhanje, nihanju menstruacijskih ciklusov, bruhanju v nosečnosti in pri prehladih. Meta, posejana na vrtu, pospešuje rast paradižnika in izboljšuje njegov okus, izboljša pa tudi rast solate in korenja ter odganja polže in miši.

Ali ste vedeli…

  • da olja poprove mete ne smete nanašati na prsi ali obraz dojenčkov ali otrok, mlajših od pet let, saj lahko povzroči krč glasilk ali pa celo zastoj v dihanju,
  • da je bila izvedena klinična raziskava, v kateri je sodelovalo 41 bolnikov s tenzijskim glavobolom. Ugotovili so, da sta zunanja uporaba olja poprove mete in uživanje paracetamola pokazala enake učinke. Najučinkovitejša je bila kombinirana uporaba obeh sredstev,
  • da čaj iz poprove mete postrežejo mnoge letalske družbe, ker s tem izboljšajo počutje potnikov, ki morajo presedeti mnogo ur,
  • da za izboljšanje prebave priporočajo 20 minut pred jedjo 3 kapljice metinega olja na žlico medu.

Povezani izdelki