Navadna breza

Navadna breza (Betula pendula) iz družine brezovk

Breza je drevo iz družine brezovk (Betulaceae). Je nizko do srednje visoko drevo, ki zraste največ do višine 25 m. Uspeva v severnem in zmernem podnebnem pasu. Listi breze so enostavni, lahko so žagasti ali režnjati. Spomladi so bleščeče zeleni, jeseni zlato rumeni. Plod breze je krilati orešek. Značilnost breze je njena bela skorja na deblu, ki se tu in tam lušči v tankih papirnatih kosih. Les breze je pri uporabnikih odprtih kaminov še posebej cenjen, saj dobro gori in pušča manj pepela kot druge vrste lesa.

Uporabni del navadne breze je list.

Breza se uporablja kot diuretik (poveča izločanje vode iz telesa), še zlasti pri vnetjih sečnih poti ter pri ledvičnem pesku. V ljudskem zdravilstvu se je uporabljala tudi pri obrabljenem sklepnem hrustancu, za odpravljanje revmatičnih težav, pri izpadanju las in proti mozoljem. Breza naj bi uravnavala celično presnovo, zato je pogosto sestavina čajev za hujšanje in pripravkov za postenje. Zunanje se brezov sok uporablja v šamponih in balzamih proti prhljaju.

Čeprav breza poveča izločanje vode iz telesa, se ne sme uporabljati pri edemih in pri zastajanju vode v telesu zaradi oslabelega delovanja ledvic in srca.

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se