Melisa

Melisa (Melissa officinalis) iz družine ustnatic

Melisa ali latinsko Melissa officinalis je trajnica, katere grmiček zraste do 80 cm visoko. Listi so jajčasti, z nazobčanim robom in izrazitimi listnimi žilami. Dolgi so do 6 centimetrov, prav tako po zgornji površini rahlo dlakavi. Če liste zmečkamo, oddajajo značilen vonj, ki spominja na limone. Cvetovi so beli ali rahlo rožnati, združeni v skupine od treh do šestih cvetov. Cvete od junija do septembra. Seme je solzaste oblike, črne barve s svetlo piko v ožjem delu. Korenine so razrasle in lasaste.

V slovenščini ima veliko ljudskih imen: aselnica, čepeloperka, črniva, maternjak, matičnik, medeni list, medenka, oselnica, osenika, rojevnica, srčno zelje.

Vsebuje eterično olje, čreslovine, smolo, jantarno kislino, sluz, rudninske snovi. V svežih listih najdemo vitamin C.

Rimljani so meliso posvetili Diani, boginji lova. Melisa zelo privlači čebele in je dobra medonosna rastlina. To lahko razberemo tako iz latinskega imena kot iz številnih slovenskih ljudskih imen. Včasih je veljalo zmotno prepričanje, da zaradi prisotnosti melise čebele ne rojijo.

V južni Evropi so ji pravili »srčno veselje«, zanjo pa se je v srednjeveških knjigah uveljavilo tudi ime »eliksir življenja«, saj so ji v takratnem času pripisovali številne čudežne lastnosti. Povzdignili so jo na najpomembnejše mesto v tedanjih lekarnah in postala je prava »panaceja« – zdravilo, ki zdravi vse. To ime se je ohranilo tudi v enem od angleških imenovanj: zdravi vse – Cure-all.

Meliso moramo nabirati, preden cveti, ker ima sicer neprijeten vonj in okus. Droga vsebuje eterično olje melise, vendar je izločanje tega olja iz rastline zelo zapleteno, zato ga običajno kupujemo.

Čaj pomirja - pomaga pri nemirnem bitju srca, nervozi, stresu in deluje celo kot uspavalo. Prav tako lajša prebavne tegobe, ki nastanejo zaradi tesnobe, predvsem pri preveliki količini kisline, slabostih, napenjanjih in želodčnih krčih.

Zunanje lahko melisino olje uporabljamo za vtiranje pri obolenjih srca, prekrvitvenih motnjah in za ohladitev pri pregretju.

Zaradi vsebnosti polifenolov je melisa učinkovita v boju proti virusu herpesa. Skrajša čas celjenja in povečuje razmik med posameznimi izbruhi bolezni.

Ali ste vedeli…

  • da naj bi se glamorganski princ John Llewelyn (13.stoletje), ki je dočakal kar 108 let, za svojo častitljivo starost moral zahvaliti prav melisi, s katere čajem se je okrepčal vsako jutro?
  • da se melisa kot začimba uporablja pri pripravi perutnine, divjačine in ribjih jedi? Z listi se lahko odišavijo želeji, džemi, vino, kis in žganje.
  • da lahko sok melise dodajamo sredstvu za poliranje pohištva?
  • da lahko liste melise dajemo v vodo za kopel, poparek uporabljamo za spiranje mastnih las, deluje pa tudi tako, da čisti in osvežuje kožo?
  • da je ime grškega izvora in sicer »melissa« pomeni čebela? Zaradi bogatih cvetov se čebele rade pasejo na njih in po njih je rastlina dobila ime.

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se