Aloja

Aloja (Aloe barbadensis) iz družine zlatokorenovk

Aloja je zdravilna rastlina iz družine zlatokorenovk (Asphodelaceae). Doma je v Afriki, sorodne vrste pa najdemo tudi v Sredozemlju in Indiji.

Aloja je rozetasta brezstebelna rastlina. Ima približno 20 mesnatih, debelih listov, dolgih 40-50 cm, ki imajo na robu in na spodnji strani bodice. Socvetje je visoko 60-90 cm, z belimi listi cvetnega venca in rumeno rdečimi cvetovi.

Aloja se uporablja notranje kot močno odvajalo. V majhnih količinah okrepi menstruacijo. Zunanje se sveže iztisnjen sok uporablja pri opeklinah, sončnih opeklinah, pikih žuželk in podobnem.

Po Pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin je gel aloje uvrščen v kategorijo H, aloja kot zdravilo pa v kategorijo ZR.

V kategorijo H se razvrstijo zdravilne rastline, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila, če se uporabljajo deli rastlin v določeni stopnji rasti (dozorelosti). Za zdravilne rastline kategorije ZR je značilna strupenost pri prekoračenih odmerkih, v priporočenih odmerkih pa so možni neželeni škodljivi učinki, tako da varnost ni zagotovljena brez zdravniškega nadzora zdravljenja. V kategoriji ZR so tudi zdravilne rastline s toksičnim učinkom.

Najpomembnejše zdravilne učinkovine v aloji so derivati antracena in alkilni kromoni. Derivati antracena povzročajo nabiranje vode v črevesju, povečajo pritisk in spodbujajo delovanje črevesja. Znanstvena posvetovalna komisija za zdravljenje z rastlinami ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy) jo priporoča pri zaprtju, vendar lahko preparate aloje uporabljamo le prehodno (največ dva tedna).

OPOZORILO!
Med nosečnostjo notranja uporaba aloje ni priporočljiva, saj spodbuja krčenje maternice. Ker se izloča v mleko, se je izogibamo tudi med dojenjem, saj dojenčkom povzroča driske. Notranja uporaba prav tako ni priporočljiva pri hemoroidih ali bolezni ledvic. Odvajalni učinek lahko povzroči krče v prebavilih. Dolgotrajna uporaba moti ravnovesje elektrolitov in lahko s tem privede do resnih motenj krvnega obtoka.

 

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se