Prijazni bolnikom s hipertenzijo

Arterijska hipertenzija

Arterijska hipertenzija je bolezen, ko je v organizmu krvni tlak povišan nad 140/90 mm Hg. Da zdravnik postavi diagnozo hipertenzije, je potrebno krvni tlak spremljati nekaj časa in ga meriti ob različnih priložnostih (zjutraj takoj, ko vstanete, zvečer pol ure pred večerjo, po telesni aktivnosti). Zvišan krvni tlak sam po sebi ne povzroča težav, je pa glavni dejavnik tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja (zadebelitev levega prekata ali hipertrofija, koronarna bolezen srca, miokardni infarkt, odpoved srca, ateroskleroza, ledvična odpoved in poškodbe očesnega ozadja).
Epidemiološke raziskave so pokazale, da se v starosti nad 35 let v razvitih državah Srednje in Severne Evrope bolezen pojavi pri 45 % omenjene populacije.
90 – 95 % hipertenzij je primarnih ali esencialnih, kar pomeni, da za njihov nastanek ne poznamo pravega vzroka.

Vpliv soli na krvni tlak

Povečana koncentracija natrija v plazmi je lahko posledica izgube vode iz zunajceličnega prostora ali presežka natrija.
Ȉezmerno uživanje soli je eden od dejavnikov, ki vpliva na višino krvnega tlaka, in je dodatni dejavnik tveganja za zvišan krvni tlak. Priporočljivo je, da vnos kuhinjske soli omejimo na največ 5 g (ena kavna žlička) dnevno. Okus jedi lahko izboljšamo z zeliščnimi solmi Herbamare.

Faktorji tveganja za nastanek hipertenzije

Faktorji za nastanek tveganja so številni, poleg starosti, povišane telesne teže, nezdrave prehrane (povečati je potrebno vnos kalija in magnezija ter zmanjšati vnos kuhinjske soli, povečati pa je potrebno tudi vnos žitaric, sadja in zelenjave, zmanjšati pa vnos mesa), tudi kajenje, kofein (kofein zvišuje krvni tlak akutno po zaužitju, vpliv pa je večji pri ljudeh, ki kadijo, saj se učinki seštevajo), alkohol (redno pitje alkoholnih pijač prav tako zvišuje krvni tlak), rasa, genetika, nosečnost

 

Zdravljenje hipertenzije

Glavni namen antihipertenzijskega zdravljenja je zmanjšanje obolevnosti in umrljivosti zaradi srčno-žilnih in ledvičnih bolezni. Uspešen nadzor hipertenzije pa ne pomeni le doseganja krvnega tlaka v mejah normale, ampak tudi odpravljanje in nadzor vseh drugih dejavnikov tveganja, na katere je možno vplivati.

Zdravila, ki se uporabljajo za zniževanje krvnega tlaka, se razdelijo v več skupin:

1. Tiazidni diuretiki
2. Beta blokatorji
3. ACE inhibitorji
4. Antagonisti kalcijevih kanalčkov
5. Blokatorji adrenergičnih receptorjev alfa1 in alfa2
6. Vazodilatatorji

Vsa ta zdravila bolnikom predpiše zdravnik. Zelo pomembno je, da jih jemljete redno in po navodilih zdravnika in farmacevta, saj le na tak način zdravila dosežejo želen učinek, bolniki pa se kar najbolj izognete stranskim učinkom.

Hipertenzije pa torej ne zdravimo samo z zdravili. Zdravila so seveda zelo pomembna, brez njih zdravljenje ni uspešno, prav tako pa so pomembni navidez majhni dejavniki, kot je zdrav način življenja. Pod izrazom zdrav način življenja mislimo uravnoteženo, zdravo prehrano, zmanjšan vnos soli, zmanjšanje prekomerne telesne teže, redno telesno aktivnost, omejitev uživanja alkoholnih pijač, opustitev kajenja, zmanjšan vnos kofeina…

Zavedati pa se je treba, da je zdravljenje hipertenzije dolgotrajen postopek, ki traja vse življenje. Z rednim in pravilnim jemanjem zdravil ter z zdravim načinom življenja se lahko ohranja kvaliteta življenja in zmanjša se tveganje za miokardni infarkt ter možgansko kap.

Zeliščne soli in sadno-žitna kava

Zeliščne soli Herbamare so posebne soli, izdelane iz morske soli in 12 ali več vrst zelišč in zelenjave. Imajo posebno aromo, obstaja pa tudi različica brez natrijevega klorida: Herbamare Diet. Zeliščna sol Herbamare Diet, ki je narejena iz biološko pridelanih sestavin, je torej najbolj od vseh soli primerna za bolnike s hipertenzijo, saj je lahko zaužijejo večjo količino, pa jim to ne bo škodovalo.

Ostale soli Herbamare: Herbamare Original, Herbamare Spicy

Bambu sadno žitna kava pa je instant pripravek za pripravo kavnega napitka. Narejena je iz biološko pridelanih sestavin: cikorije, pšenice, ječmena, fig in želoda. Ne vsebuje kofeina, zato je še posebej primerna za bolnike s hipertenzijo.

Preberite več: Bambu Instant, Bambu Kakav, Bambu Vanille

Pripravila Urška Živko