Enciklopedija rastlin

Sivka


Sivka (Lavandula) iz družine ustnatic

Sivka

Zgodovina

O sivki je na voljo zelo veliko podatkov o tradicionalni uporabi v zdravilne namene. Že pred stoletji so različne civilizacije poznale njen pomirjevalni učinek. V stari Grčiji so sivko strli in jo žgali, saj so poznali pomirjevalni učinek hlapov, ki so se ob tem sproščali.

Botanične značilnosti

Sivka je polgrm iz družine ustnatic (latinsko Lamiaceae ali Labiatae).  Pomembni so ozkolistna sivka (Lavandula angustifolia) in širokolistna sivka (Lavandula latifolia).

Nahajališča

Sivko najdemo v Sredozemlju, na Kanarskih otokih, Bližnjem vzhodu in v srednji Evropi. Gojijo jo tudi na drugih območjih po svetu.

Uporaba in učinkovanje

Sivko ponekod uporabljajo kot začimbo v prehrani, obstaja pa tudi veliko podatkov o uporabi v zdravilne namene. Pripravke iz cveta sivke in eterično olje sivke se uporablja kot naravno pomirjevalo (tudi v pomirjevalnih kopelih), za inhalacijo pri okužbah dihal in pri prebavnih težavah. Zunanje pomaga pri revmatičnih težavah.

Viri:

Jure Perko, mag. farm.

Soglasje

Dovoljujem obdelavo osebnih podatkov za namen posredovanja e-novic.  
 
Seznanjen sem s Politiko zasebnosti ter da imam možnost kadarkoli preklicati podano privolitev, kar ne vpliva na zakonitost obdelave pred preklicem privolitve. To lahko storim tako, da v posamezni e-novici kliknem na Odjava oziroma pošljem e-sporočilo z zahtevo na .

Soglašam, da Farmedica d.o.o. Leskoškova 12, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: upravljavec) obdeluje moje osebne podatke (ime, priimek, e-poštni naslov) za namen posredovanja e-novic.

© 2006-2019 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.