Bela omela

Bela omela (Viscum album) iz družine lanikovk

Bela omela (Viscum album) je zimzelena parazitska rastlina iz družine lanikovk. Raste v Evropi ter zahodnji in južni Aziji.

Botanične značilnosti

Bela omela ima obliko grmička polkrožnega obrisa, ki v premerudoseže povprečno med 20 in 90 cm, včasih pa celo do 120 cm. Svoje koreninepoganja v veje dreves in jim tako »krade« hranilne snovi. Steblo bele omele je okroglo in golo ter se 2 do 3 krat viličasto cepi v po dve veji. Steblo in listi so zelene barve, listipa poganjajo v parih na koncih vej. Listi so usnjati, suličasti in ovalne oblike. Vzdolž listov poteka po tri do šest vzporednih žil.

Delovanje in uporaba

Zel bele omele vsebuje glikoproteine (lektine). V tradicionalnem zdravilstvu se uporablja pripravek iz zeli bele omele za uravnavanje krvnega tlaka in pri boleznih srca in ožilja, saj širi žile ter za zdravljenje poapnenja žil. Rahlo tudi odvaja seč. Uporablja se tudi pri glavobolu in histeriji. Med nosečnostjo in dojenjem je uporaba odsvetovana.

Opozorilo

Pri daljši rabi se lahko pojavijo alergične reakcije.  Znaki zastrupitve po zaužitju čezmernih odmerkov so med drugim padec krvnega tlaka, nezavest, zoženje zenice, razširitev zenice in tudi smrt. V tem primeru je treba z uporabo takoj prenehati. Citotoksično zdravljenje navadno neugodno zavre imunski sistem, učinkovine bele omele v obliki injekcij  pa ga presenetljivo spodbudijo.

Pred uporabo izdelkov se je potrebno posvetovati s farmacevtom, še zlasti ob terapiji z zdravili, ki delujejo na srce in ožilje.

Urška Lučev, mag. farm.

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se