Enciklopedija rastlin

Majaron


Majaron (Origanum marjorana) iz družine ustnatic

majaron

Izvira iz družine ustnatic in po videzu zelo spominja na origano. Vendar pa ima majaron občutno bolj milo in nežno aromo, njegov okus je manj oster in bolj sladkast. Poznamo trajni in večletni majaron.

Majaronu daje aromo monoterpenski alkohol, v njegovem eteričnem olju sta sabinen in cineol. Sestava in koncentracija snovi sta lahko zelo različni glede na rastišče, pogoje tal in podnebje. Divje rasli marajon je zelo bogat vir kalcija, flavonoidov, čreslovin in grenčičnih snovi.

Delovanje majarona

Eterično olja majarona vsebuje veliko antioksidativnih polifenolov ter antiseptičnih in protibakteriskih učinkovin. Zato ga v obliki masti ali obkladkov uporabljajo v velikem številu pripravkov, ki lajšajo težave dihalnih poti.

Močno ščiti jetra in ledvice ter preprečuje genotoksično delovanje težkih kovin.

Vsebuje grenčine in čreslovine, ki podpirajo delovanje jeter in žolča ter s tem presnovo maščob.

Že od starih časov velja kot spodbujevalec spolne sle. Predvsem je pisan na kožo ženskam, saj spodbuja menstruacijo in izboljšuje prekrvavitev maternice.

Eterično olje majarona uporabljajo v mešanicah za masažo zategnjenih ali pretegnjenih mišic, pri išiasu, revmatičnih in artitičnih bolečinah, pri športnih poškodbah, migreni, vnetju zapestja in zvinih.

Ali ste vedeli?

  • V časih, ko še ni bilo konzerv, globokega zamrzovanja in kemičnih aditivov, so cenili lastnost majarona, da konzervira hrano. Zato je bil neizogiben del živil, ki bi se sicer hitro pokvarila (klobase in razna druga shranjena živila).
  • V srednjem veku so ga mlekarice dajale v sveže pomolzeno mleko, da bi preprečile skisanje.
  • V številnih kulturah so verjeli, da majaron prinaša nesmrtnost. Tudi njegovo ime verjetno izvira iz arabske besede „marjamie“, kar pomeni neminljiv.

Iz knjige Ščepec rešitve povzela: Sabina Topolovec

 

Soglasje

Dovoljujem obdelavo osebnih podatkov za namen posredovanja e-novic.  
 
Seznanjen sem s Politiko zasebnosti ter da imam možnost kadarkoli preklicati podano privolitev, kar ne vpliva na zakonitost obdelave pred preklicem privolitve. To lahko storim tako, da v posamezni e-novici kliknem na Odjava oziroma pošljem e-sporočilo z zahtevo na .

Soglašam, da Farmedica d.o.o. Leskoškova 12, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: upravljavec) obdeluje moje osebne podatke (ime, priimek, e-poštni naslov) za namen posredovanja e-novic.

© 2006-2019 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.