Enciklopedija rastlin

Bor


Bor (Pinus) iz družine borovk

Bor

Bor  je zimzeleno iglasto drevo iz rodu borovcev (Pinus) in družine borovk (Pinaceae). Raste na večjem delu severne poloble, vrste pa se od pokrajine do pokrajine razlikujejo.

Za bor je značilno, da tudi od 30 do 40 metrov visoko in ima debelo deblo. Njegov les s pridom uporabljamo za talne obloge in izdelavo igrač. Eterično olje bora je zelo priljubljeno v aromaterapiji in v dišavah zaradi svojega svežega vonja in pozitivnega učinka na človekovo zdravje.

V ljudski medicini se uporablja eterično olje bora, ki deluje sproščujoče, protivnetno, protibakterijsko in blaži prehlade. Primeren je za masažo bolečih mišic, sklepov in vezi, ker spodbuja prekrvavitev. Lahko je tudi dodatek različnim mazilom proti bolečinam, na primer pri revmatizmu in išiasu.

Pri prehladnih obolenjih ga uporabljamo v obliki inhalacij, mazil proti prehladu, ki nam olajšajo dihanje in izkašljevanje ter kot sestavina žepnih inhalatorjev. Priporoča se pri vnetjih dihal in pljučnih boleznih. Z eteričnim oljem je možno razkužiti manjše rane. Uporaba bora je priporočljiva tudi kot dodatek sproščujočim kopelim, v savnah in za odišavljenje prostorov.

Ali ste vedeli …

  • … da obstaja več kot 120 vrst bora?
  • … da lubje nekaterih vrst bora uporabljajo za strojenje?
  • … da na Kitajskem z iglicami bora pokadijo prostor, kjer je nekdo umrl, saj verjamejo, da nastali vonj privablja dušo umrlega, ki je tako vedno med domačimi?

Viri:

  • Petauer Tomaž. Leksikon rastlinskih bogastev. 1. izdaja. TZS. Ljubljana, 1993.
  • Spletna stran http://en.wikipedia.org/wiki/Pine

Urška Lučev, mag. farm. in Jure Perko, mag. farm.

Soglasje

Dovoljujem obdelavo osebnih podatkov za namen posredovanja e-novic.  
 
Seznanjen sem s Politiko zasebnosti ter da imam možnost kadarkoli preklicati podano privolitev, kar ne vpliva na zakonitost obdelave pred preklicem privolitve. To lahko storim tako, da v posamezni e-novici kliknem na Odjava oziroma pošljem e-sporočilo z zahtevo na .

Soglašam, da Farmedica d.o.o. Leskoškova 12, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: upravljavec) obdeluje moje osebne podatke (ime, priimek, e-poštni naslov) za namen posredovanja e-novic.

© 2006-2019 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.