Navadni sporiš

Navadni sporiš (Verbena officinalis) iz družine sporišnic

Navadni sporiš je močna, pokončna in okrog 60 cm visoka rastlina, ki spada v družino sporišnic (Verbenaceae). Pravijo mu tudi železnjak. Keltski duhovniki so ga imeli za sveto zelišče, Rimljani pa so ga obešali otrokom okrog vratu, da bi jih obvarovali okužb. Včasih so ga moški jemali tudi kot spolno dražilo. Poznajo ga tudi Kitajci, ki pa ga cenijo predvsem za zbijanje vročine pri malariji in gripi.V ljudskem zdravilstvu se uporablja za izboljšanje prebave, lajšanje težav zaradi depresije in pri krčih v prebavilih.

Botanične značilnosti

Steblo navadnega sporiša je oglato in se proti vrhu razrašča v številne stranske poganjke. Listi so pernato sestavljeni in grobo dlakavi. Posamezne listne krpe so nazobčane. Spodnji listi so večji in pecljati, zgornji pa so manjši in prirasli na steblo. Številni stranski poganjki se končujejo z ozkimi klasi vijoličastih drobnih cvetov, ki so med seboj precej razmaknjeni. Iz njih se razvije plod, ki razpade na štiri plodiče. Vsa rastlina je grenkega okusa. Navadni sporiš cveti od julija do septembra. Je enoletnica.

Nahajališče

Navadni sporiš raste ob poteh, jarkih, po grobovih, ob zidovih, po pašnikih in na obrežju rek.

Droga in zdravilne učinkovine

Liste in rastoče poganjke nabiramo, preden se rastlina popolnoma razcveti. Nabrano hitro posušimo v senci na prepihu ali v sušilniku za rastline. Navadni sporiš vsebuje heterozid verbenozid, grenčine, čreslovine, sluzi, eterično olje, alkaloide v sledovih.

Uporaba v ljudskem zdravilstvu

V ljudskem zdravilstvu se uporablja čaj, ki pospešuje potenje, pomirja krče v pljučih in prebavilih ter lajša motnje zaradi menopavze. Priporoča se tudi pri glavobolu in migreni, pri težavah z menstruacijo, žolčnih kamnih in proti presnovnim motnjam. Pomagal naj bi pri črnogledosti, potrtosti ter vzkipljivosti. Sporiš je tudi sestavni del tradicionalnih čajnih mešanic, ki spodbujajo izločanje mleka in olajšajo dojenje. Zunanje se sporiš uporablja za zdravljenje ran (za izpiranje in obkladke). Homeopatija priporoča sporiševo tinkturo pri nespečnosti, hudi nervozi in epilepsiji.

Sporiš danes

V lekarnah je na voljo zdravilo v obliki peroralnih kapljic in tablet, ki vsebuje zel navadnega sporiša (poleg še štirih drugih zdravilnih rastlin). Imenuje se Sinupret (link) in se uporablja pri zamašenem nosu in vnetih sinusih (sinuzitis) oziroma za preprečitev zamašitve, ko nam prične teči redek izcedek iz nosu.

Vir:

Jagodič B., Zdravilne zeli - najboljše blago za zdravo telo. Maribor 2004.

Saupe J., Naravni zdravnik – Zdravje iz zdravilnih rastlin. Slovenska knjiga, Ljubljana 1992

Pripravila Urška Lučev, mag. farm.

 

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se