Ali tudi vas pozimi mučita kašelj in prehlad?

prehladLetos smo imeli dolgo, lepo in toplo jesen. To se je obrestovalo tudi pri trdnejšem zdravju vse do prvih hladnih novembrskih dni. Da smo v hladnejših dnevih manj odporni, je povsem naravno. Zadržujemo se v zaprtih, ogrevanih prostorih, kjer je zrak pogosto presuh, hkrati pa se v njem hitreje razmnožijo virusi, ki prinesejo bolečine v grlu, smrkanje, kašelj – in prehlad je tu. Odrasla oseba ga običajno preboli enkrat do dvakrat letno, otroci pa lahko prehlad prebolijo tudi do šestkrat na leto. Če smrkanje in boleče grlo še nekako prenašamo, pa so kašelj, glavobol in nekateri drugi simptomi precej bolj zoprni.

Prehlad ali gripa?

Ljudje pogosto menijo, da so zboleli za gripo. Temu ni vedno tako. Poglejmo značilne simptome pri obeh obolenjih:

Simptomi Prehlad Gripa
VROČINA redko visoka (3-4 dni)
GLAVOBOL blag do zmeren izrazit
BOLEČINE V MIŠICAH IN SKLEPIH blage do zmerne običajno izrazite
SPLOŠNO SLABO POČUTJE blago izrazito
IZČRPANOST nikoli nenadna in izrazita
ZAMAŠEN NOS pogosto redko
KAŠELJ blag do zmeren lahko izrazit
PEKOČE, BOLEČE OČI redko pogosto (tudi preobčutljivost na svetlobo)


V ljudskem jeziku velja, da prehlad traja sedem dni, če ga zdravimo in en teden, če ga ne. Ta rek ne velja povsem, če prehlad zdravimo pravočasno, takoj ob prvih znakih. Zdravilo iz svežega ameriškega slamnika Echinaforce prehlad lahko tudi povsem zajezi, v najslabšem primeru pa njegovo trajanje skrajša za dan do dva.

Kaj pa kašelj?

kašeljPogost bolezenski pojav, ki nas v hladnejših mesecih leta spremlja skoraj na vsakem koraku, je kašelj. Ob tem je zlasti pomembno, da ločimo med produktivnim (kašelj z izmečkom) in neproduktivnim kašljem (suh kašelj). Pri prvem uporabimo zdravila za izkašljevanje, pri drugem pa zdravila za umiranje kašlja. Da bi suh kašelj hitreje postal produktiven in bi se sluz lažje izločala, je organizmu smiselno pomagati pri izkašljevanju tudi z večjim pitjem vode in toplih tekočin.

Pripravkov za izkašljevanje je veliko, med zelo učinkovite pa sodijo tisti s kombiniranim učinkom, kar še dodatno olajša izkašljevanje. Eden takih je na primer Prospan, ki je registrirano zdravilo rastlinskega izvora iz bršljanovih listov. Izkašljevanje lajša tako, da mehča sluz v pljučih, obenem pa še sprošča krče dihalnih poti in olajša dihanje.

Besedilo: Sabina Topolovec

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se