vnetje sečil

Kaj je vnetje sečil

Vnetje sečil je prizadetost sečnih organov in sečnih poti bodisi zaradi patogenih bakterij, gliv, parazitov, fizičnih preprek (npr. ledvičnih kamnov, peska, poškodb od operacij, razvojnih nepravilnosti, starosti...),... ali nepravilnosti v delovanju organov. Vnetje sečil se lahko pojavi na različnih delih sečil. Kadar so prizadeta ledvica se takšno vnetje sečil imenuje pielonefritis. Ko je vnet mehur se takšno vnetje sečil imenuje cistitis.

Kako vemo ali gre za akutno vnetje sečil ali za kronično vnetje sečil

Kadar gre za akutno vnetje sečil to v grobem pomeni, da gre za vnetje sečil, ki ga z ustrezno terapijo hitro pozdravimo. Po ozdravitvi ni ponavljanja vnetij. Ko pa gre za kronično vnetje sečil, pa to pomeni, da se po ozdravitvi prvotnega vnetja, vnetje sečil kmalu spet pojavi. Torej vnetja sečil ne moremo trajno pozdraviti.

Kaj pomeni, če se nam vnetje sečil pojavlja pogosteje?

Kadar se nam vnetje sečil pojavlja pogosteje (kronično vnetje sečil), to lahko pomeni, da imamo lahko močno načet imunski sistem, ki ni več kos infekcijam ob vnetju. Takšno vnetje sečil se npr. pogosto pojavlja pri ljudeh, ki že imajo kakšno kronično obolenje kot je npr diabetes, ali kakšno hujše obolenje kot je npr. levkemija. Kronično vnetje sečil pa se pogosteje pojavlja tudi pri starejših ljudeh. Kronično vnetje pa ni nujno le znak močno porušenega imunskega sistema, lahko je tudi znak tega, da se vnetje sečil ne zdravi ustrezno oz. celostno. Npr. če smo vnetje sečil vedno zdravili zgolj na tak način, da smo z zdravili naravnimi ali pa sinteznimi uničevali patogene mikrobe ob tem pa ne spremenili napak v načinu življenja, ki ustvarjajo ugodne pogoje za vnetje sečil, potem je logično, da se vnetja ne moremo znebiti. Ukvarjamo se namreč le s posledico ne pa tudi z vzrokom za vnetje sečil.

So patogene bakterije vzrok ali posledica za vnetje sečil?

Mnogim je na to vprašanje težko pravilno odgovoriti, razlog temu je, da živimo na tej polobli zemlje, kjer nas niso učili celostnega odnosa do zdravja ali bolezni, kot ga poznajo na vzhodu (Indija, Kitajska...). Kitajski cesarji so npr. zdravnike plačevali, dokler so bili ljudje zdravi! Vzhodne tradicionalne medicine (Kitajska tradicionalna medicina, Tibetanska itd.) na človeka torej gledajo drugače, prav tako na razvoj bolezni. Bolj pomembno kot uničevati prekomerno razmnožene patogene bakterije ob vnetju, se jim zdi ugotoviti, zakaj so se te pri določenem človeku prekomerno razvile in povzročile vnetje sečil, pri drugem pa ne. Uspeh zdravljenja je namreč odvisen od tega kako uspešno odpravljamo tako vzroke kot posledice za vnetje sečil.

Vzroki za vnetje sečil

Vzroke za vnetje sečil lahko iščemo tako na fizičnem, psiho/socialnem kot duhovnem področju. Npr. pogost vzrok za vnetje sečil na fizičnem nivoju je dehidracija telesa. Kadar pijemo manj kot 2 do 2,5 l vode dnevno, izčrpavamo sečila in omogočamo nemoteno zadrževanje patogenih bakterij na steni sečil, zaradi česar se te prekomerno razmnože in povzroče vnetje sečil. Najpogostejši vzrok na tistem nefizičnem – fino snovnem delu našega življenja, ki povzroča vnetje sečil, pa je občutek strahu in nemoči oz. občutek ujetosti v težavah, ki jim ne vidimo konca ali izhoda. Kadar takega občutka ne moremo ustrezno premagati mesece ali leta, le ta lahko povzroči padec odpornosti sečil in vnetje sečil je tu. Več o vplivu čustev na pojav bolezni, je prav tako zapisano v literaturi vzhodnih medicin.

Kako ukrepati, ko gre za vnetje sečil

Ob vnetju sečil, zlasti če gre za kronično vnetje sečil, je torej dobro ukrepati čim bolj celostno. To je odpravljati hkrati vzroke in posledice ter na ta način ponovno vzpostaviti ravnovesje telesa in duha. Le tako bomo okrepili tudi sečila, da bodo morebitnim novim patogenim mikrobom kos.

Ob tem pa nam lahko veliko pomagajo tudi naravna zdravila, ki za razliko od sinteznih antibiotikov, ne ustvarjajo razvoja rezistentnih (odpornih) patogenih bakterij na antibiotike. Namreč rast števila na antibiotike odpornih patogenih bakterij, tudi, ko gre za vnetje sečil, je v današnjem času vse večji problem.

Novo naravno zdravilo za vnetje sečil

V Sloveniji je zdaj na voljo novo rastlinsko tradicionalno zdravilo Canephron iz korenine luštreka, lista rožmarina in zeli navadne tavžentrože. Raziskave so zanj potrdile protivnetno, diuretično, spazmolitično, antiadhezivno in protibakterijsko delovanje. Canephron je sicer nov v Sloveniji a po svetu poznan in uspešen v uporabi, ko gre za vnetje sečil, že več kot 45 let. Dobra novica je, da Canephron dokazano uspešno odpravlja tudi primere vnetij, ko gre za kronično vnetje sečil.

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se