zgaga, želodčna kislina

Zgaga in želodčna kislina nista vedno povezani

Zgaga

Zgaga je ozko gledano bolečina, ki jo občutimo v zgornjem delu trebuha ali celo za prsnico (v žlički), kadar je želodčna kislina dalj časa v stiku s sluznico požiralnika in jo poškoduje. Širše in pravilneje gledano, zgaga zajema več simptomov, kot so pekoč občutek za prsnico, kislo spahovanje, občutek zatekanja, ko želodčna kislina, pomešana s hrano in prebavnimi sokovi, zateka nazaj v usta,... Zgaga se lahko pojavlja občasno (zaradi določene vrste hrane, kave, alkohola), pri nekaterih pogosteje, pri nekaterih pa je praktično ves čas prisotna - želodčna kislina se bodisi prekomerno izloča oz. prepogosto zateka nazaj v požiralnik.

Zakaj se zgaga pojavi?

Zgaga je lahko posledica dveh različnih težav: gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB) ali funkcionalnih težav. Refluksna bolezen je bolezen, pri kateri se pojavlja prehodno vračanje želodčne vsebine v ustno votlino brez bruhanja, čemur strokovno pravimo regurgitacija. Pri tem bolniki čutijo močno izražene simptome, ki jim pravimo zgaga. Zgaga je lahko pogosto tudi posledica funkcionalnih želodčnih težav. Nekateri podatki kažejo, da gre pri 50 - 70 % zgag za funkcionalne težave. Funkcionalne težave so tiste, pri katerih zdravnik, ponavadi z gastroskopijo oz. drugimi preiskavami, ne ugotovi organskega vzroka. Taka zgaga torej ne nastane zato, ker se želodčna kislina prekomerno izloča ali ker je slabo zaprt prehod med požiralnikom in želodcem. Vzrok tudi ni neposredno zaradi okužbe z bakterijo Helicobacter pylori ali zaradi želodčne razjede, ki lahko nastane zaradi uživanja protivnetnih zdravil ali acetilsalicilne kisline (Aspirina). Skratka lahko bi rekli, da taka zgaga, čeprav je med najpogostejšimi, nima vidnega vzroka.

Kadar je zgaga torej posledica funkcionalnih želodčnih težav, bolniki poleg značilne bolečine za prsnico in pekočega občutka občutijo sočasno še napetost v želodcu, napihnjenost, občutek polnosti, čeprav niso veliko pojedli, mučijo jih krči in pogosto jim je slabo. V tem primeru, pravzaprav v večini primerov, ko bolnike muči zgaga, težav ne povzroča želodčna kislina, ampak je problem v vzdraženosti želodca. Praznjenje želodca je oteženo, želodec hrano težje sprejema, pogosto je zakrčen, zato hrana v njem zaleži in se ne pomika naprej. Kisla želodčna vsebina ponavadi zaleži v zgornjem delu želodca in začne zatekati v požiralnik. Kadar nas muči takšna zgaga, ne čutimo le kislosti, ampak tudi ostale simptome, kot so napetost, napihnjenost, polnost, slabost itd.

Sicer učinkovito zdravljenje z antacidi, zdravili, ki poskrbijo, da se želodčna kislina nevtralizira, H2 antagonisti in zaviralci protonske črpalke, ki povzročijo, da se želodčna kislina manj izloča ali se praktično v času delovanja zdravila ne izloča več, v primeru, ko nas muči zgaga kot posledica funkcionalnih težav, ne prinaša rešitve, kot bi si jo bolniki želeli. Ko so prisotni še preostali simptomi, ki se niso pojavili zato, ker se želodčna kislina prekomerno izloča, se bo zgaga kmalu ponovila ali pa jo bo celo težko odpraviti. V tem primeru se je take zgage potrebno lotiti drugače, celostno. Ob tem ne pozabimo uživati zdravo hrano v majhnih obrokih, vsak grižljaj je treba dobro prežvečiti, smiselno se je izogibati težkih, mastnim jedem, kavi, alkoholu in gaziranim pijačam.

Želodčna kislina

Zgaga - drugačen način zdravljenja?

Iberogast je registrirano zdravilo rastlinskega izvora, ki deluje celovito! Primeren je pri vseh vrstah funkcionalnih želodčnih težav, tudi če se pojavlja zgaga z že omenjenimi spremljajočimi simptomi – napihnjenost, napetost, krči, bolečine v želodcu, slabost itd. Iberogast deluje tako, da pomirja in sprošča želodec, zmanjša preobčutljivost želodca za bolečine in dražljaje, vpliva na pravilno raztezanje in krčenje želodca in črevesja, s čimer odpravi občutek polnosti, napihnjenosti in bolečine v želodcu. Prav tako vpliva na to, da se želodčna kislina in zaščitna želodčna sluz uravnoteženo izločata. Vsota naštetih učinkov tega naravnega, registriranega zdravila, vzpostavlja ponovno normalno delovanje želodca.