Brez diha ni življenja, brez železa prav tako!

Železo je nujni element, ki omogoča, da vdihan kisik lahko za življenje tudi uporabimo. Preberite, katere so poglavitne naloge železa, ter kako poskrbimo za učinkovito preskrbo telesa z njim.

Železo in preskrba telesnih celic s kisikom

Železo se v telesu nahaja vezan na različne beljakovine. Hemoglobin je ena izmed njih. Nahaja se v rdečih krvnih celicah in ima pomembno nalogo prenosa kisika po telesu. Ob vsakem vdihu se v pljučih kisik veže na rdeče krvne celice in se prenese do vseh telesnih celic. Kisik se prenaša tako, da se veže na železo, ki se nahaja v hemoglobinu. Da se kisik lahko nemoteno prenaša in mi ostajamo zdravi, pa je pomembno, da rdeče krvničke vsebujejo dovolj hemoglobina (če je dovolj železa, to ni problem), da  jih je dovolj, da so primerne velikosti itd. Če je prenos kisika po krvi zaradi primanjkljaja železa nezadosten, to imenujemo slabokrvnost.

Ker telesne celice nimajo normalne oz. zadovoljive dostave kisika, pomembnega za tvorbo energije v celicah, začnejo pešati. To lahko zaznamo v utrujenosti, zaspanosti, vrtoglavici, glavobolu, upadu koncentracije in izčrpanosti. Imunski sistem oslabi. Pojavi se lahko tudi bledica kože, nohtov in sluznic. Ker je v »sistemu« prišlo do upada preskrbe s  kisikom, telo poskuša to nadoknaditi tudi z nenormalnim delom srca. Pojavijo se zato lahko nepravilni in hitri utripi srca, ki pospešijo tok krvi. Močan primanjkljaj železa pa lahko vodi tudi v smrt. Če celice ne dobijo kisika, ni proizvodnje energije in vse funkcije v celicah se ustavijo. Pogosto npr. takšna smrt nastopi ob močni krvavitvi in izgubi tretjine krvi.

Železo in preskrba mišičnih celic s kisikom

Druga beljakovina, na katero je železo vezano, je mioglobin. Nahaja se v srčnih in skeletnih mišičnih celicah. Tu ima železo, vezano v mioglobinu, nalogo, da celici posreduje toliko kisika, kot ga potrebuje za nemoteno delovanje. Mioglobin tako skrbi za prenos kisika znotraj mišične celice od  celične membrane do mitohondrijev, kjer se kisik predela v energijo. Poleg tega pa mioglobin tudi skladišči presežke kisika v telesu za izredne potrebe mišične celice. Ko se npr. poženemo v tek, tako srčne kot skeletne mišične celice potrebujejo več kisika in v tem primeru se ga več sprosti iz mioglobina. Tako železo sodeluje pri vzdrževanju velike potrebe po kisiku oz. energiji v mišičnih celicah.

Pomanjkanje železa zato lahko vodi tudi v utrujenost in šibkost omenjenih mišic. Npr. bolečine v prsih so lahko znak pomanjkanja kisika v srčni mišici, zaradi pomanjkanja železa.

Kadar je npr. v skeletnih mišičnih celicah večja potreba po energiji, kisika pa ni dovolj na razpolago (zaradi pomanjkanja železa), se vklopijo še drugi rezervni mehanizmi pridobivanja energije. Posledica tega pa je nastanek mlečne kisline v mišicah. Do tega lahko pride npr. kadar pretiravamo z neko fizično aktivnostjo (npr. predolg tek, ponavljajoče dvigovanje težkega bremena pri delu …), na katero nismo navajeni. Znak nastajanja mlečne kisline so bolečine v preobremenjenih mišicah. Znak pomanjkanja železa je tudi slabo prenašanje nizkih temperatur. Telo telesno temperaturo proizvaja tudi s krčenjem mišičnih celic, ki je lahko zaradi pomanjkanja železa in kisika ovirano.

Telesna shramba železa

Telo ne more železa ustvarjati samo, zato ga moramo s hrano zaužiti dovolj. To pa pomeni, da moramo iz zaužite hrane nadoknaditi dnevno porabo železa, ki se izgublja preko kože, urina, sluznice črevesja, žolča … in še dopolnjevati shrambe za železo. Telo namreč lahko majhne količine železa skladišči.

Železo se shranjuje znotraj beljakovine feritin, ki se nahaja v celicah retikulo - endotelnega sistema - to je v jetrih, vranici, kostnem mozgu, sluznici črevesja, želodca, limfnih vozlih, timusu itd. Iz teh rezerv se železo sprosti takrat, ko je po njem večja potreba. To je npr. v obdobju rasti, nosečnosti, dojenja, v času mesečnega perila itd. Posebej hitro pa se lahko zaloge iztrošijo ob močnih menstruacijah, poškodbah s krvavitvami ali ob prikritih krvavitvah iz onkološko spremenjenih tkiv, ob operacijah, ob kroničnih infekcijah, itd.

Redno uživanje hrane, bogate z železom (gosja, goveja  jetrca, govedina, rdeč fižol, leča, sezam, črna čokolada, jajca, melasa, fige, klamatske alge …) je zato nujno za ohranjanje zdravja telesa in duha. Železo najdemo tako v rastlinski, kot v živalski hrani. Železo v rastlinski hrani je tki. ne-hemsko železo, v živalski hrani pa je vezano na beljakovine (hemoglobin in mioglobin) in je tki. hemsko železo.   Železo v  hemski obliki se lažje absorbira v telo od rastlinskega železa. Absorpcija hemskega naj bi bila 20,  ne-hemskega pa 10 odstotna. Vendar pozor, to drži le v primeru, da želodec in črevesna flora delujeta brezhibno, o čemer boste več brali v nadaljevanju.

Dnevno naj bi s hrano tako zaužili od 10 do 15 mg železa. A od tega se ga zaradi omejitev pri vsrkavanju dejansko v telo absorbira cca 1- 2 mg. Kapaciteta vsrkavanja železa prek črevesja se sicer nekoliko spreminja glede na potrebe po njem v telesu. Kar pomeni, da se ga ob pomanjkanju lahko vsrkava več in obratno. Kljub temu velikih potreb po železu v primeru slabokrvnosti ne moremo pokriti le s hrano, saj ga prek sluznice črevesja lahko iz hrane posrkamo približno toliko, kot ga dnevno tudi izločimo. V tem primeru so nam na voljo različni »koncentrati železa«, ki naj bi nam pomagali hitro in učinkovito dopolnjevati potrebe telesa po njem. Predpiše nam jih lahko zdravnik, kadar je stanje s pomanjkanjem železa alarmantno, sicer pa jih lahko najdemo tudi v prosti prodaji. Na voljo so v obliki tablet, sirupov in sokov, kot je npr. Dr Steinberger Eisenblut

Kaj storiti, če pomanjkanje železa vztraja ali se ponavlja?

Seveda, v kolikor razlog za slabokrvnost niso npr. krvavitve iz onkološko spremenjenih tkiv ipd., preverite še naslednje.

Ali imate dovolj želodčne kisline. Natančne napotke, kako ugotoviti, ali je je dovolj, preveč ali premalo, najdete v knjigi Konec zgage in ostalih želodčnih težav, ki jo lahko prelistate na http://shop.zazdravje.net/. Če večino železa zaužijete v obliki živalske hrane, je nujno preveriti, ali vaš želodec izloča dovolj solne kisline, nujne za razgradnjo beljakovin. Kajti kaj hitro se lahko zgodi, da bo nekdo, ki se prehranjuje le vegetarijansko, kljub slabšem procentu vsrkavanja ne-hemskega železa, kazal boljšo preskrbo z železom kot vi. Železo v živalski hrani je vezano v beljakovinah hemoglobin in mioglobin. V kolikor solne kisline v želodcu ni dovolj, se železo ne more ločiti od nosilne beljakovine. To je tudi razlog, da se kasneje v črevesju ne more vsrkati. Nujen ukrep v tem primeru ni  »neprestano« uživanje velikih količin koncentratov železa, temveč odpravljanje težav z želodcem. Le tako bo telo lahko ponovno samo pokrilo potrebe po železu iz zaužite hrane.

Ali je vaša črevesna flora funkcionalna. Več o tem, kako to ugotovite, je zapisano v knjigi Obvladajte kandido preden ona obvlada vas, ki jo prav tako lahko prelistate na zgoraj omenjeni povezavi. Železo se vsrkava v kri vzdolž črevesja. Pomembno vlogo pri tem pa igrajo tudi koristni mikrobi na sluznici črevesja. Mlečno kislinski mikrobi proizvajajo med drugim tudi mlečno kislino, ki vsrkavanje železa iz hrane ali dopolnil olajša. Kadar je torej koristnih mikrobov premalo, se železo ne bo učinkovito vsrkavalo v črevesne celice.

Še več,  dr. Natasha Campbell Mcbride, nutricionistka in nevrologinja, razlaga, da v kolikor jemljemo«koncentrate železa«, črevesna flora pa je porušena, lahko stanje s črevesno floro še poslabšamo. Slabe bakterije imajo namreč železo rade in se v tem primeru le še bolj razmnožujejo, koristnih mikrobov pa je posledično vse manj. Preden bomo železo dodajali, je zato nujno črevesno floro okrepiti, pri tem pa lahko pomaga tudi fermentirana, koncentrirana sirotka A. Vogel Molkosan. Poleg tega pa pomanjkanje koristnih bakterij črevesne flore vodi tudi v zmanjšano nastajanje vitaminov B skupine (B 12 in drugi) v črevesju. Ti so poleg železa nujni za normalno tvorbo rdečih krvnih celic in torej tudi za učinkovito odpravljanje slabokrvnosti.

Ali sami zavirate vsrkavanje železa? Na vsrkavanje železa vplivajo še različni drugi dejavniki.  Če vam pomanjkanje železa povzroča preglavice, preverite, ali ob obroku, bogatem z železom, uživate jedi, ki vsebujejo veliko polifenolov (npr. pijete po jedi pravo kavo, pravi čaj, vino …), jeste jedi, ki vsebujejo veliko fitinske kisline (žitarice, stročnice …), ali jedi, ki vsebujejo veliko sojinih proteinov. Te snovi namreč absorpcijo železa zavirajo.

Namesto tega raje vsrkavanje spodbudite. Pri tem lahko pomaga sočasno uživanje vitamina C ali citronske kisline (v sokovih citrusov), ki trivalentno železo spremnijo v dvovalentno, da se lahko vsrka. Tudi mlečna kislina (npr. v Molkosanu), olajša vsrkavanje železa itd. Zaradi izboljšanja vsrkavanja železa iz rastlinske hrane pa je priporočljivo le-te jesti skupaj z živalskimi viri železa. Kadar uživate dodatke železa, jih je npr. dobro zaužiti na tešče in v kombinaciji s sokom, bogatim s C vitaminom ali citronsko kislino.

Kakšne dodatke železa uživate? Nemalokrat nam za odpravljanje slabokrvnosti predpišejo sulfatne oblike železa. Njihova slabost je motnja delovanja prebavil. Pojavijo se lahko napenjanje, vetrovi, zaprtje, diareja itd. Kadar je delovanje prebavil moteno, pa bo moteno tudi vsrkavanje železa. Zato ob pojavu težav zaprosite, naj vam zdravilo z železom zamenjajo. Telesu prijaznejša oblika železa, ki ne povzroča prebavnih motenj, pa je tudi železov (II) glukonat. Njegova dobra lastnost je tudi dvovalentnost. Trivalentne oblike železa se morajo v črevesju najprej reducirati v dvovalentno obliko, da se lahko vsrkajo. Zaradi učinkovite in hitre absorpcije dvovalentne oblike železa, ga ponekod kot dodatno podporo pri odpravljanju slabokrvnosti priporočajo tudi zdravniki. Na voljo je brez recepta. Primer je takšnega pripravka je že omenjeni sok Dr. Steinberger Eisenblut.

Ali ste konstantno pod psihičnim stresom? Če se vam kljub vsem prizadevanjem zaloge železa v krvi ne uspejo napolniti, pomislite tudi na subtilnejše vzroke njegovega pomanjkanja. Tradicionalne medicine npr. vedo, da potrebam telesa po železu ne bomo zadostili, v kolikor bomo v kroničnem primanjkljaju vitalne življenjske energije. Stanje krvi ne more biti boljše kot je stanje či-ja oz. življenjske energije. Zato razmislite, zaradi katerega od petih notranjih strupov (žalost, skrb, pohlep, jeza, strah) izgubljate življenjsko energijo in z njim čim prej opravite. Z dvigom vitalne življenjske energije se bo tudi slabokrvnost lažje odpravila.

Besedilo: Adriana Dolinar

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se