Težave

Pomanjkanje železa


V telesu zdravega človeka se nahaja med 4 in 5 g železa. Polovica vsega železa se nahaja v obliki hemoglobina, rdečega pigmenta v krvi, ki prenaša kisik iz pljuč v tkiva. Železo je pomembno tudi za prenašanju elektronov, pomembno vlogo pa ima pri obrambni sposobnosti organizma. Zaradi slednjega zmanjšana količina železa v krvi privede do slabe odpornosti na okužbe.

Naravni viri železa so telečja, goveja in piščančja jetra, goveje meso, soja, ajdova kaša, fige, tuna, ostrige, buče, leča, špinača, regrat, jedilna čokolada, mandlji... Dobri rastlinski viri železa pa so suho sadje, kalčki, polnozrnate žitarice, orehi, lešniki, zelena listnata zelenjava, semena, stročnice in alga spirulina.

Kaj je anemija?

Anemija je stanje, pri katerem je koncentracija rdečih krvničk ali pa hemoglobina v krvi znižana pod določene meje. Do takšnega stanja privedejo obsežnejše krvavitve, zmanjšano nastajanje ali povečana razgradnja rdečih krvničk ali pa kombinacija vseh omenjenih pojavov. Zaradi tega se zmanjša sposobnost krvi za prenos kisika do celic. Kisik se namreč v pljučih veže na železo v hemoglobinu in potuje po telesu. Ȉe so eritrociti premajhni, če jih je premalo, če so krhki ali imajo premalo hemoglobina, je preskrba tkiv s kisikom slaba. Najbolj pogosta in najbolj nevarna je sideropenična anemija zaradi pomanjkanja železa.

Pomanjkanje železa prepoznamo po naslednjih simptomih:

  • kronična telesna in mentalna utrujenost,
  • razdražljivost in slaba koncentracija,
  • glavobol, omotičnost,
  • pekoč jezik, razpoke v ustnih kotih,
  • krhki lasje in nohti,
  • slaba odpornost na nizke temperature in zmanjšana odpornost na okužbe,
  • pri otrocih pomanjkanje železa povzroča nemir, motnje koncentracije in motnje zbranosti.

Do pomanjkanja železa privedejo različni vzroki, npr. nepravilna prehrana, spremenjena prehrana, ki ne vsebuje hranil z železom (vegetarijanci z nepravilno prehrano), hujšanje, različne diete in nepopolna absorpcija hranil (npr. po operaciji prebavil) ter obsežne krvavitve. Največji izkoristek zaužitega železa je iz rdečega mesa, iz sadja in zelenjave je izkoristek velikokrat manjši, kar pomeni, da bi namesto enega zrezka za primerljivo količino železa v krvi morali pojesti 10-kratno količino zelenjave oz. sadja. Prednost zelenjave in sadja pa je med drugim v vitaminu C, ki ga le-ta vsebuje. Različne raziskave so pokazale, da vitamin C poveča absorpcijo (vsrkavanje) železa v kri, zato se priporoča uživanje hrane bogate z železom ali pripravkov z železom v kombinaciji s hrano, bogato z vitaminom C.

Vsi ljudje nimamo enakih potreb po železu. Novorojenčki, majhni otroci, ženske od pubertete do menopavze (zaradi »mesečnega perila«), aktivni športniki, starostniki in bolniki po okrevanju ter krvodajalci potrebujejo dnevno večje količine železa kot ostali.

Rezultati laboratorijskih testov in priporočeni dnevni odmerki

Normalne vrednosti hematokrita (hematokrit je delež stisnjenih rdečih krvničk)

Moški  0,42 - 0,50
Ženske  0,36 - 0,45

Normalne vrednosti hemoglobina

Moški  120 - 180 g/L
Ženske  120 - 260 g/L

Vrednosti serumskega železa: 10,7 do 28,6 μmol/L.

Priporočljivi dnevni odmerki

Starost Moški (mg/dan) Ženske (mg/dan)
0-6 mesecev 1,7 1,7
7-12 mesecev 11 11
1-3 let 7 7
4-8 let 10 10
9-13 let 8 8
14-18 let 11 15
19-50 let 8 18
51 let in več 8 8
nosečnost / 27
dojenje (do 18 let) / 10
dojenje (do 19 let) / 9

Kako se spopasti s slabokrvnostjo?

Vsaka majhna sprememba v življenjskih in prehranjevalnih navadah lahko vpliva na količino železa v krvi. Poleg zdravega načina življenja (zdrave polnovredne prehrane, rednih obrokov, gibanja in izogibanja stresu) si lahko pomagamo z različnimi sokovi, prehranskimi dopolnili in zdravili. Zdravila nam zdravnik predpiše na recept, sokove in prehranska dopolnila pa lahko kupimo v lekarni ali specializirani prodajalni. 

Pri pripravkih, ki vsebujejo železo, je potrebna pazljivost. Pred uporabo raznih tablet je potreben posvet z zdravnikom, saj tudi prevelika količina železa v telesu ni zdrava. Poleg tega se železo v organih skladišči v obliki feritina in ga ni mogoče izločiti. Zato lahko organe poškoduje. Presežek železa prav tako spodbuja bakterijska vnetja, ker bakterije za razmnoževanje potrebujejo železo.

Med izdelki, ki jih dobimo brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah, so boljši tisti, ki vsebujejo železo v dvovaletni obliki ter imajo dodan C vitamin, ki še dodatno poveča absorpcijo.

Eisenblut Plus – sok za vso družino

Eisenblut Plus znamke dr. Steinberger je dietetični sok z železom in vitamini. Vsebuje železo v fero obliki (v obliki dvovalentnega železa oziroma železovega glukonata) – to je oblika, v kateri se železo lažje absorbira v kri.

Eisenblut Plus vsebuje hruškov sok, limonin sok, med, češnjev sok, sok iz črnega ribeza, grozdni sok, robidov sok, 2 g na 100 ml ekstrakta začimbnic (voda, 31 % lupin šipka, 27 % cvetov kamilic, hmelj, rožmarin, janež, 7 % komarčka, brinove jagode), 600 mg na 100 ml železovega (II) glukonata (ustreza 75 mg čistega železa), rožičevo moka kot sredstvo za zgoščevanje, vitamin C, vitamin B1, B2, B6, B12 in naravno aromo pomaranče.

V 100 ml soka je 75 mg železa, 150 mg vitamina C, 3,5 mg vitamina B1, 4 mg vitamina B6 in 2,5 μg vitamina B12.

Sok lahko uživajo odrasli in otroci od 4. leta dalje, odmerki so navedeni na embalaži.

Več o toniku Eisenblut Plus...

Pogosto zastavljena vprašanja o toniku Eisenblut Plus...

© 2006-2017 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.