Nemi in zgovorni kamni

Žolčni kamni so zanimiva nadloga. Večina ljudi sploh ne ve, da jih ima. Tisti, ki pa se jih zavedajo, so zanje izvedeli na zelo boleč način: z napadom, ki jih prižene vsaj do njihovega zdravnika, če že ne na urgenco. Pogosto se zgodi tudi, da jih zdravniki odkrijejo naključno: z ultrazvočnim pregledom trebušne votline zaradi kakšne druge težave.

Tekst: Milka Krapež

Medicinska znanost ne ve pravega vzroka, zakaj žolčni kamni nastanejo, kaj je tisto, kar povzroči, da je žolčnih kislin manj, holesterola pa več. Ta se namreč kristalizira in odlaga v žolčevodu ali pa v žolčniku. Pravijo, da se žolčni kamni prej naredijo ljudem, ki jih imajo v družini, pogosteje jih bodo imeli ljudje s preveliko telesno težo, ki je že sama po sebi povezana z nezdravo prehrano. Veliko pogosteje se kamni naredijo ženskam kot moškim. Vzrok za to so ženski hormoni, ki vplivajo na povečanje količine holesterola. Kot rečeno, večini kamni ne povzročajo težav. Temu pravijo, da so »nemi«. Približno tretjina pa je bolnikov, ki jih boli pod prsnico oziroma pod desnim rebrnim lokom. To se navadno zgodi po obroku. Bolečina lahko seva tudi v hrbet pod desno lopatico. Ponavadi traja od nekaj minut do pol ure, lahko več ali pa tudi manj. Bolečina je lahko blažja, lahko je pa zelo huda. Bolniku je slabo, gre mu na bruhanje. Bolečina je tista, ki ga pripelje k zdravniku.

Kirurško zdravljenje

Zakaj nekateri čutijo bolečine, drugi pa ne? Bolečina je lahko posledica premikanja žolčnih kamnov. Možno je, da kamni zamašijo žolčevod, kar je prav tako zelo boleče. Kadar bolečina traja nekaj ur, je treba nujno obiskati zdravnika. Pri nemih žolčnih kamnih, za katere bolnik navadno izve naključno, zdravniki ne svetujejo nobenega zdravljenja. Tistim pa, ki imajo težave, svetujejo zdravljenje, ki je odvisno od tega, kakšno so kamni (kako veliki so), kje so in kakšne težave delajo. Na operacijo, odstranitev žolčnika s kamni, napotijo bolnike, ki imajo zaplete. Največkrat gre za zaporo žolčnika, možni pa so tudi drugi zapleti. Operacija je danes povsem rutinska, opravijo jo laparoskopsko, kar pomeni, da ne režejo trebušne stene, pač pa s kamero in vodili odstranijo žolčnik skozi manjšo luknjo v popku. Zato gredo lahko bolniki domov že dva ali tri dni po operaciji.

Razbijanje in raztapljanje

Možne so še nekatere druge oblike zdravljenja: razbijanje kamna z udarnimi valovi. Vendar so za to primerni le točno določeni bolniki, ki imajo, na primer, večji kamen, žolčevod pa prehoden. Pomembno je tudi, da žolčnik ni vnet. Nekateri bolniki bi radi, da bi jim kamne raztopili z zdravili. Tudi to je mogoče, vendar je treba vedeti, da je ta postopek zelo počasen in da imajo zdravila neželene stranske učinke. Poleg tega pa se kamni pri teh bolnikih zelo radi ponovijo. Zato danes to metodo uporabijo le izjemoma.

Bolečina je zelo huda

Za lajšanje težav, ki jih povzročajo žolčni kamni, dobijo bolniki navadno zdravila proti krčem in proti bolečinam. Če je prisotno tudi vnetje, jim bo zdravnik predpisal še antibiotike. Dokler bolniki čakajo na operacijo, dobijo poleg zdravil tudi navodila za dieto. Svetujejo jim predvsem, naj se izogibajo mastni hrani: manj mesa, predvsem mastnega rdečega mesa, klobas, prekajenih dobrot, salam, nič ocvrte hrane, odsvetujejo tudi jajca. Po operaciji pa zdravniki pravijo, da dieta ni več potrebna. To pa še ne pomeni, da bi se bolnik lahko vrnil k svojim starim navadam. Zdrava prehrana je namreč pomembna, saj mastne jedi povzročajo mnogo težav.  

Zdravilo iz rastlin

V Evropi imajo bolniki že precej let na voljo rastlinsko zdravilo Rowachol, ki pomaga tako tistim, ki jim žolčni kamni povzročajo težave, a se za operacijo ne morejo odločiti, kot tudi tistim, ki na poseg čakajo. Poleg tega je zdravilo primerno tudi za bolnike po operaciji. Glavna sestavina so terpeni, pridobljeni iz rastlin in raztopljeni v olivnem olju. Med njimi so, denimo, mentol (iz poprove mete), cineol (iz evkaliptusovih listov) ter pinen (iz smole pinijinega drevesa), kampfen (terpen, ki ga najdemo v cipresinem, ingverjevem ali pa baldrijanovem olju), menton( prav tako iz poprove mete) in borneol. V klinični raziskavi, ki so jo delali na University Department of Therapeutics, City Hospital v Nottinghamu  in na University Department of Surgery, General Hospital Birmingham v Veliki Britaniji (članek je bil objavljen v strokovni reviji International Journal of Gastroenetrology and Hepatology ) so ugotavljali, kakšen učinek imajo terpeni v zdravilu Rowachol na tvorbo žolčnih kamnov. Ugotovili so, da učinkovine vplivajo na zmanjšano izločanje holesterola in s tem zmanjšujejo tvorbo kamnov. V nekaterih primerih pa so ugotovili celo, da so učinkovine kamen raztopile. Ker terpeni učinkujejo tudi protivnetno, je zdravilo primerno tudi za bolnike z vnetjem žolčnika. Bolniki, ki trpijo zaradi napadov, naj zdravilo uporabljajo kot dodatek siceršnjemu zdravljenju, saj boleče krče omili.

Rowachol je zdravilo, kar pomeni, da je njegova učinkovitost dokazana prav tako, kot to zahteva zakon za vsa sintezna zdravila. Hkrati pa je sestavljeno iz naravnih rastlinskih učinkovin, zaradi česar nima neželenih stranskih učinkov. Zdravilo je mogoče kupiti v lekarni brez recepta.