Koristni članki

Zdravljenje kašlja s sirupom Prospan


Med februarjem 2009 in aprilom 2009 je bila v Sloveniji izvedena raziskava, v kateri smo želeli potrditi učinkovitost in varnost sirupa z izvlečkom listov bršljana (Prospan®) pri otrocih, ki so kašljali. Raziskavo smo izvedli na 191 otrocih, starih od 2 do 14 let, ki so kazali znake akutne okužbe dihal. S starši so obiskali zdravnika, ta jih je pregledal, seznanil starše s študijo in jim podaril sirup Prospan. Po enem tednu so morali priti na kontrolo. Takrat so starši povedali svoja opažanja, svoje pa je dodal tudi zdravnik.

Kašelj prospan

Od 191 otrok, ki so bili vključeni v raziskavo, je bilo 90 dečkov in 101 deklica. Zdravilo jih je 19 zdravnikov. Zdravljenje s sirupom Prospan se je izkazalo za uspešno, saj je pri veliki večini bolnikov v enem tednu prišlo do popolnega (55,2 % bolnikov) ali delnega izboljšanja kašlja (38,5 % bolnikov) in izkašljevanja. Ȉeprav sta bila težko dihanje in bolečina prisotna pri majhnem številu bolnikov, je tudi pri njih prišlo do popolnoega izboljšanja. 84,4 % bolnikov je prenašanje zdravljenja ocenilo kot »zelo dobro«, 13,5 % pa kot »dobro«. Le pri 4 letnem fantku so se pojavili neželeni učinki v obliki srbečice na koži.

Raziskava sicer ni bila kontrolirana s placebom (zdravilom brez učinkovine), ampak s historično kontrolo, kar pomeni, da smo zdravnike in starše prosili, naj primerjajo uspešnost zdravljenja z zdravljenjem v preteklosti, ko so kašelj zdravili z drugimi zdravili in ne s sirupom z izvlečkom bršljana.

V raziskavi smo potrdili sekretolitično in bronhospazmolitično delovanje sirupa Prospan. Pri bolnikih se je močno zmanjšalo kašljanje ponoči, prav tako se je močno zmanjšala pogostnost kašlja. Izkazalo se je, da se je v večini primerov suh kašelj pretvoril v produktivnega, zmanjšala pa se je tudi frekvenca kašlja.

Zdravniki so v 75,5 % ocenili, da je bilo zdravljenje s Prospanom uspešnejše kot zdravljenje brez tega zdravila kdajkoli pred tem, ko so otroci kašljali. Starši so zdravljenje kot uspešnejše ocenili v 79,2 %.

Raziskava je pokazala, da je zdravilo Prospan učinkovito in varno pri otrocih z akutno okužbo dihal in povečano tvorbo sluzi.

Več o zdravilu Prospan si lahko preberete tukaj.

Soglasje

Dovoljujem obdelavo osebnih podatkov za namen posredovanja e-novic.  
 
Seznanjen sem s Politiko zasebnosti ter da imam možnost kadarkoli preklicati podano privolitev, kar ne vpliva na zakonitost obdelave pred preklicem privolitve. To lahko storim tako, da v posamezni e-novici kliknem na Odjava oziroma pošljem e-sporočilo z zahtevo na .

Soglašam, da Farmedica d.o.o. Leskoškova 12, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: upravljavec) obdeluje moje osebne podatke (ime, priimek, e-poštni naslov) za namen posredovanja e-novic.

© 2006-2019 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.