Razstrupljanje telesa

Pomlad je pravšnji čas, da se znebimo strupov, ki so se v nas nakopičili v hladnih zimskih mesecih. Ko govorimo o strupih, imamo v mislih t.i. kisle presnovke, ki se ob presežku različnih strupov nalagajo v našem telesu. Vas je beseda strup zmedla? Poglejmo, kje vse se nahaja.

1. Osiromašena in enolična prehrana, v kateri so pogosto umetni ojačevalci okusa, konzervansi, arome. Pod navidezno pretvezo zagotoviti dovolj hrane, se industrija poslužuje genske manipulacije, živali hrani s hormoni in antibiotiki, zemljo pa zastruplja z agrarno kemijo. Kot bi si zatiskali oči, da vse to ostane tam nekje zunaj, daleč proč od nas, daleč proč celo od narave, ki naj bi nam vse grehe pridno odpuščala. V preteklosti ljudje niso poznali margarine, homogeniziranega mleka, prav tako se takrat nista cedila sladkor in sol, če se izrazimo poetično. Kar ob vsem tem občuti naše telo, je žal vse prej kot poezija.

2. Ob vsem tem nas obkrožajo tudi zunanji strupi, ki jih vdihujemo iz pohištva, tekstila, igrač, konvencionalnih kozmetičnih pripravkov, čistil in podobno. Obkroženi smo z elektrosmogom, ki ga ustvarjajo napravice, za katere zmotno mislimo, da brez njih ni moč živeti.

3. In če bi obe prejšnji točki še nekako lahko držali v ravnovesju, se ob naslednji običajno krepko zalomi. Pet poglavitnih strupov, ki pravzaprav v resnici povzročijo vse že omenjene zablode, so: pohlep, jeza, strah, žalost in skrb. In medtem, ko jih vse tradicionalne medicine že tisočletja priznavajo kot poglavitnega krivca vseh bolezni, si mi še vedno zatiskamo oči in se pretvarjamo, da so za vse tegobe krivi zunanji faktorji, na katere nimamo prav veliko vpliva. Zato zdravimo simptome, ne odpravljamo pa vzrokov. Zato zastrupljamo bolezen, namesto da bi razstrupili telo in mu tako omogočili, da se zdravi samo.

Telo ima čudovito naravno sposobnost, da strupe učinkovito in sproti odpravlja iz telesa preko črevesja, dihal, kože in ledvic. A kadar je teh strupov preveč, kar pa je v moderni dobi pravzaprav stalnica, se v telesu pričnejo kopičiti kisli presnovki. Odtod je vse več težav s prebavo, kronične izčrpanosti, depresij, pomanjkanja teka, pomanjkanja spolne sle, motenj spanja, alergij in drugih tegob vsakdana. In končno, očitni znaki so tudi mnogo prezgodaj zgubana in ohlapna koža brez vsakršnega sijaja, razcepljeni lasje, tone celulita, krčne žile, slabo gibljivi sklepi in vezi. Vezivno tkivo tako namesto svoje prvotne tranzitne funkcije pretoka kisika, ogljikovega dioksida, hranil, kislin, baz, vode ipd. med krvnimi kapilarami in celicami, postaja vedno večje odlagališče odpadkov. V vezivno tkivo pa ne sodijo le vezi, kite, koža in lasje, temveč tudi živčno tkivo, črevesna in želodčna stena, tkivo, ki obdaja in povezuje organe in krvožilje, sklepni hrustanec, medvretenčne ploščice na hrbtenici in še kaj.

Si predstavljate, kakšno škodo naredijo različni sintezni pripravki, ki želijo prekriti vse te strupe? Zakaj ne ravnamo preudarneje in strupe počistimo sproti, enako kot to storimo s svojim stanovanjem ali avtomobilom, pa slednja pravzaprav nikoli ne tožita zaradi bolečin? Imejmo se radi in spoštujemo svoje telo, saj je le-to edino resnično samo naše in vsaj na tem svetu nenadomestljivo.

Telo najučinkoviteje "pospravljamo" z dosledno zdravo prehrano in spremembo življenjskega sloga. A ker je opisano lažje izgovoriti kot v resnici živeti, si lahko pomagamo s številnimi tehnikami, ki vsaka na svoj način pripomore k odpravljanju strupov. Obstajajo različne tehnike čiščenja črevesja, uživanje zeliščnih pripravkov, zelenjavnih sokov, različne postne kure, savnanje, masaža, bazične kopeli. Ob vsem tem je ključnega pomena, da je telo dobro hidrirano, kajti le tako bodo ledvica lahko temeljito opravila svojo nalogo. Velikokrat smo že poudarili, kako pomembno je zadostno pitje vode, kar pomeni vsaj dva litra na dan. Poskrbite tudi za dobro črevesno floro. V pomoč so vam lahko kakovostni probiotični izdelki ter prebiotiki. Ȉe je v vaši vsakodnevni prehrani zadosti domače sirotke ali kisave, ali denimo kislega zelja ali repe, ste za slednje dobro poskrbeli. Povsem brez slabe vesti pa ste lahko tudi, če redno in v zmernih količinah uživate koncentrirano fermentirano sirotko Molkosan ali pijete bio sok iz kislega zelja in zelnice, ki ga najdete v bogati ponudbi izredno kakovostih sokov Dr. Steinberger.

Po dolgi in mrzli zimi je težko pričakovana pomlad ravno pravšnji čas, da si privoščimo nekajtedensko razstrupljevalno kuro. Telo vam bo hvaležno! V resnici je vse skupaj sila preprosto. Poglejte, narava se je prebudila, iz zemlje se že bohotijo regrat, čemaž, kopriva. Tudi trobentice in marjetice niso tu le zato, da razveseljujejo naše oči. Ko bi vedeli, kakšna neverjetna zakladnica vitaminov, mineralov in rudnin se skriva v teh drobnih in nevsiljivih prijateljih, ki so ob vsem tem povsem zastonj. Dokler znamo prepoznati prave in izbrati tiste, ki našemu telesu najbolj koristijo, dokler znamo prepoznati svoje resnične potrebe, je strah pred zakoni, ki skušajo onemogočiti, da bi živeli v sozvočju z naravo, povsem odveč. Zato ven v naravo, a ne le to, vrnimo se nazaj k stvarstvu, ga spoštujmo in negujmo in ni se nam bati, da nas ne bi bogato poplačalo s trdnim zdravjem.

Besedilo: Sabina Topolovec

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se