Šipek

Šipek (Rosa canina) iz družine rožnic

Šipek, divja roža ali pasja roža je tri metre visok trnast grm, ki cveti od maja do junija, dozori pa v septembru ali oktobru. Znan je predvsem po visoki vsebnosti vitamina C. Zreli šipek vsebuje tudi veliko sladkorja, tako da je v zgodnji zimi marsikdaj hrana za kakšnega lačnega ptička. Poleg vitamina C in sladkorja vsebuje še kalcij, kremenčevo kislino, jabolčno, citronsko in jantarno kislino, magnezij in fosfor.

Pasja roža se šipek seveda ne imenuje kar tako. Namreč lubje korenine se je včasih uporabljalo proti ugrizu pobesnelih psov.

Botanične značilnosti

Kako prepoznamo šipek? Rosa canina spada v družino rožnic (Rosaceae). Ima vsaj tri pernato deljene čašne liste, ki se po odcvetu zavihajo navzdol. Vejice imajo velike zakrivljene, pri dnu razširjene bodice. Listi imajo po večini 7 lističev. Cvetni peclji so goli in dolgi do 2 cm.

Uporaba

Po ljudskem izročilu se šipek uporablja za zvečanje odpornosti, preprečevanje in zdravljenje prehlada, gripe in drugih bolezni z vročino, pomaga pri krvavečih dlesnih, koristi slabokrvnim nosečnicam in doječim materam ter odpravlja utrujenost in splošno oslabelost.

Šipkovi plodovi vsebujejo vitamin C in so koristen dodatek k prehrani, vendar pa vsebnost vitamina ni tako velika, da bi se lahko uporabljal za zdravljenje primanjkljaja.

Kako pripravimo presno šipkovo marmelado?

Po nasvetu Alfreda Vogla je dodobra dozorele plodove šipka potrebno obrati in pustiti, da do konca dozorijo zunaj na sončnem in suhem kraju. Pri tem je treba paziti, da je v zabojih ali košaricah vedno le ena sama plast šipka, kajti plodovi, naloženi eden na drugega, splesnijo, namesto da bi postali prezreli. Ko postanejo mehki, jih zmeljemo s strojčkom in dobimo rdečo kašo. To nato pretlačimo s kuhalnico skozi sito, ki naj bo tako gosto, da bodo odprtine zadržale zrnca. Surovi, rdeči vitaminski pasti dodamo med ali grozdni sladkor in marmelada je nared za zajtrk, pecivo ali pa kar sama kot posladek.

Marmelada se ne sme prekuhati, saj vročina uniči vitamin C.

Čaj iz šipkovih zrnc

Zrnca in plodovo meso, ki nam ostanejo pri izdelavi marmelade, posušimo in pozimi uporabimo v čaju, kajti tudi ta dobro dene organizmu. Ima zelo izbrano aromo, posebno če mu dodamo malo limoninega soka ali malo mleka.

Pol žličke zmečkanih plodov prelijemo s kropom in pustimo stati 10 do 15 minut. Nato čaj precedimo. Večkrat dnevno popijemo skodelico čaja. Skodelica in žlička naj ne bosta kovinski, saj kovine pospešijo razpad vitamina C.

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se