Navadni netresk

Navadni netresk (Sempervivum tectorum) iz družine tolstičevk

Navadni netresk (Sempervivum tectorum) je pritlična rastlina, ki jo najdemo v skalnih razpokah po večjem delu Slovenije. Spada v skupino tolstičevk (Crassulaceae). Ljudska imena rastline so ušesnik, uhec, uhlek.

Netresk je bil nekoč simbol živahnosti in delavnosti. Beseda sempervivum pomeni tistega, ki je vedno živ in izhaja iz latinščine. Ime je dobil po tem, da ostaja netresk vse leto zelen.

Stari mit pripoveduje o tem, da je Jupiter, vrhovni rimski bog, ljudem podaril netresk, da bi jih obvaroval pred bliskanjem, grmenjem in zlimi uroki. Karel Veliki je kasneje ukazal, da mora biti netresk posajen na vsaki strehi, kar se je na nekaterih slamnatih strehah ohranilo še vse do 20. stoletja.

Netresk uspeva od konca pomladi do zgodnje jeseni. Njegova značilnost so mesnati listi, ki so razporejeni v srebrnkaste ali rdeče rjavkaste rozete. Zraste med 15 in 60 cm in cveti junija in julija. Cvetovi so zvezdaste oblike in roza oziroma rožnate barve. Ko rastlina odcveti, odmre, pri tem pa požene številne nove hčerinske rastline, ki jih lahko odlomimo in na novo posadimo. Netreski pa se razraščajo tudi kar sami. Odlično uspevajo tudi na vročem soncu in v suši, prav zaradi tega pa so preživeli tudi, če so bili posajeni na strehi.

Netresk je užitna rastlina, njegovi mladi mesnati listi so izvrsten dodatek zelenim solatam, iz njih pa lahko iztisnemo tudi sok in pripravimo osvežujoč napitek. Netresk se uporablja podobno kot aloe vera, le da je njegov učinek nekoliko šibkejši. Deluje adstringentno (napne in zmehča kožo), zato sok rastline pomaga pri opeklinah, pikih žuželk, ranah, bradavicah in pri odmaščevanju ušesne votline. Na težavna mesta lahko položimo tudi razpolovljene liste ali pa si pripravimo mazilo. Notranja uporaba netreska je učinke pokazala pri težavah s kožo in pri hemeroidih. Vendar je pri tem potrebno biti previden, ker deluje tudi kot emetik (povzroča bruhanje) in purgativ (sredstvo za čiščenje). S sokom, zmešanim z medom, si lahko namažemo in zdravimo ranice in razjede v ustih. Imena uhlek, ušesnik ali uhec je netresk dobil zato, ker naj bi pomagal pri vnetjih srednjega ušesa. Par kapljic soka kar iz listov iztisnemo v vnet sluhovod.

Ali ste vedeli...

  • da pravijo naravnemu netresku tudi naravni strelovod? Na strehah hiš naj bi namreč varoval pred nevihtami, udarom strele in ognjem ter prinašal srečo.

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se