Navadni komarček

Navadni komarček (Foeniculum vulgare) iz družine kobulnic

Navadni komarček je modrikasta rastlina, ki spada v družino kobulnic (Apiaceae). V 2 letih, kolikor znaša njena življenjska doba, lahko zraste tudi do višine 2 metrov. Izvira iz južne Evrope in uspeva v submediteranskem svetu, kjer je svet bolj skalnat. Pri nas najdemo le gojenega.

Navadni komarček je najbolj poznan mladim mamicam, saj dojenčkom, ki imajo pogoste prebavne težave, pripravljajo čaj iz zmletih in zmečkanih semen, ki blaži želodčne in črevesne kolike in deluje proti napihnjenosti.

Navadni komarček ima močno razrasel koreninski sistem, korenina je obročkasta in mesnata. Iz nje poganja večje število stebel. Ta so okrogla, gladka in rahlo progasta. Proti vrhu se steblo razveji v liste, ki so 3 do 4-krat pernato deljeni na nitaste krpe. Na koncu listov so drobni rumenkasti cvetovi, ki tvorijo kobul brez cvetnega ovoja. Plodovi so valjaste oblike in vsebujejo 2 semeni, vsako v enem predelu plodovnice. Zrel plod razpade na dva plodiča, ki sta zapleteno grajena. Imata rebra in oljne cevi z eteričnimi olji. Navadni komarček cveti v juliju in avgustu, plodovi pa dozorijo v septembru ali oktobru.

Pri navadnem komarčku je uporabna vsa rastlina. Cvetove nabiramo poleti, ko so še v popkih, liste in semena pa septembra, tik preden seme dozori. Ponekod izkopavajo tudi korenine. Vse nabrane dele posušimo v senci na prepihu.

Komarček vsebuje eterična olja, maščobno olje, beljakovine, organske kisline in flavonoide. Vse naštete snovi delujejo proti kolikam, vetrovom in napenjanju. Eterična olja v semenih naj bi lajšala izkašljevanje, saj redčijo gosto sluz in tako olajšajo dihanje. V ljudskem zdravilstvu se komarčkov čaj uporablja za izpiranje ust, kadar so nastale afte in druga vnetja. Doječim materam se priporoča tudi zato, da imajo dovolj mleka. Listi komarčka se uporabljajo v kulinariki za pripravo zelenjavnih juh in solat, plodovi pa se uporabljajo tudi pri peki peciva in posebnega kruha.

Pripravila: Urška Živko