Mango

Mango (Mangifera indica) iz družine rujevk

Mango je priljubljen tropski sadež, izvrstnega okusa, ki vsebuje tudi veliko vitaminov. Izhaja iz Indije, v Aziji pa ga poznajo in gojijo že več kot 4000 let. V 18. stoletju so ga Portugalci prinesli tudi v Južno in Severno Ameriko. Danes nasade manga najdemo tudi v Združenih državah Amerike (na Floridi, v Kaliforniji in na Havajih).

Indijci za svoj nacionalni sadež verjamejo, da ima skrivnostne moči. Deluje blagodejno na črevesje, ustavlja krvavitve, krepi srce in koristi možganom. Hindujci verjamejo, da se bogovi hranijo z mangom.

Zimzeleno drevo, na katerem raste mango, se imenuje mangovec (Mangifera). Zraste tudi do 30 m visoko. Sadež ima koščico, je okrogle ali jajčaste oblike,in gladko usnjato lupino, ki je zelene, rumene, oranžne oziroma rdeče barve. Oranžna ali rdeča barva sta ponavadi na tisti strani manga, ki je obrnjena proti soncu. Meso manga je rumeno do oranžno in sočno, če je sadež primerno zrel. POznanih je približno tisoč vrst mangov, ki se razlikujejo po obliki, barvi in velikosti. Mango vsebuje veliko provitamina A, vitamine B3, B5, B6, C in E, baker, mangan, magnezij, kalij in cink ter veliko vode. En sadež ima okrog 110 kcal. Sadež je zrel, kadar s pritiskom nanj zaznamo rahel vdor. Če kupimo manj zrelega, naj na sobni temperaturi zori še kak teden.

Iz manga lahko pripravimo okusne sladice, sladoled, kreme ali ga pojemo samega, saj ima izvrstno aromo. Pa še nasvet: dve uri po zaužitju manga ne uživajte alkohola, saj lahko imate težave z želodcem.

Vir: Wikipedia

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se