Konjska griva

Konjska griva (Eupatorium perfoliatum) iz družine nebinovk

Konjska griva ali latinsko Eupatorium perfoliatum je zelnata trajnica ali polgrm iz družine nebinovk (Asteraceae). Najdemo jo v Severni Ameriki. Je od 1 do 1,5 m visoka trajnica. Iz korenike raste pokončno dlakavo steblo. Spodaj je pogosto rdečkasto, zgoraj pa razvejano. Valoviti listi z mehkimi dlačicami so suličasti, razbrazdano napiljeni in imajo izrazit srednji živec. So 10 do 15 cm dolgi in rastejo v nasprotnih parih. Spodnji pari so zraščeni, tako da dajejo vtis, kot da gre za en velik list, skozi sredino katerega raste steblo. Od tod ime perfoliatum, torej „ki raste skozi“. Konjska griva cveti od avgusta do oktobra.

Korenika vsebuje smolo, čreslovine, eterično olje, flavonoid evparin, inulin, sladkor, galno kislino, nek amorfen alkaloid ali glikozid. Pri vlitju tinkture v vodo dobimo oljno smolo evpurpurin.

Latinsko ime Eupatorium izhaja iz grškega eupatória, ki ga je že Pinij pripisal Mithridatesu VI. Eupatorju, kralju Pontusa. Vendar pa ni verjetno, da bi se kralj, ki je živel 132-63 pred našim štetjem in je vodil tri osvajalne vojne proti Rimu, ukvarjal z botaniko. Materia medica avtorja Dioskurida navaja rastlino s tem imenom, ki pa je identična z repikom (Agrimonia eupatoria). Zato se zdi, da izhaja ime, ker pomaga repik pri težavah z jetri, iz hepatoria od latinske besede hepar za „jetra“. Oznaka vrste perfoliatum izhaja iz perfoliátus, kar pomeni „rasti skozi“, in sicer iz per za „skozi“ in foliátus za „listnat“. Uporabljala se je za zdravljenje malarije. Njeno ameriško ime boneset (zdravilo za kosti) nakazuje, da lahko lajša bolečine kosti pri mrzlici denga.

Uporablja se pri gripi in drugih vročinskih boleznih, v večjih dozah kot emetik. Je tudi naravni imunostimulans, ki okrepi nespecifično odpornost organizma proti virusnim, bakterijskim in glivičnim okužbam.

Ali ste vedeli?

  • da so severnoameriški Indijanci poznali konjsko grivo že stoletja in so uporabljali liste in cvetoče vršičke vej kot sredstvo za pospeševanje znojenja pri ponavljajočih se in tifusnih vročicah, na začetku akutnega katarja ali prehlada?

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se