Kamilica

Kamilica (Chamomilla recutita) iz družine nebinovk

Kamilica je zelo znana in morda celo najbolj priljubljena zdravilna rastlina. Uporabljali so jo že Grki in Rimljani. Germani so jo posvečali bogu Baldurju. Kamilica, nabrana na šentjanževo, ko je obenem tudi praznik boga Baldurja, naj bi imela posebno zdravilno moč. Že v starih časih je veljala za učinkovito sredstvo za zdravljenje ran in želodca.

Kamilica spada v družino nebinovk (Asteraceae). Je 20 do 40 cm visoka rastlina s pokončnim steblom, ki je na vrhu golo in razvejano. Ima bele cvetove z rumeno sredino. Cveti od junija do avgusta.

Za zdravljenje so primerne sveže ali posušene cvetne košarice kamilic. Učinkovine v kamilici so eterična olja z učinkovinami, ki preprečujejo krče, zmanjšajo nabiranje plinov, delujejo protivnetno, proti alergijam, antiseptično (nevtralizirajo strupe bakterij), pomirjevalno (pri razdražljivosti, jezi in nespečnosti). Pomagajo pri notranjem nemiru in utrujenosti, pri prebavnih motnjah in boleznih želodčne ter črevesne sluznice. Primerne so za otroke, ki jih zbada v trebuhu ali bruhajo. Grgranje kamilic je priporočljivo pri vnetem grlu, vnetju sinusov in ranah v trebušni votlini. Zunanje se kamilica uporablja pri turih, hemeroidih, aknah in prehladih. Pripravite si lahko tudi parno kopel, ki je koristna pri vnetjih sinusov, grla in bronhijev.

Če ste alergični na košarnice (Asteraceae), kamilic ne smete uživati.

Ali ste vedeli…

  • da so v kontrolirani raziskavi ugotovili, da kamilica pospešuje celjenje ran? Pospešuje sušenje in tvorbo nove kože pri bolnikih, ki so jim odstranili tetovažo.
  • Da je pri otrocih potrjena učinkovitost kamilice pri prebavnih motnjah s krči?
  • Da je cvetove in liste kamilice možno uporabiti za rumeno barvanje, čaj pa so nekoč pogosto uporabljali za poudarjanje svetle barve las in posvetljevanje temnih?
  • Da je bila kamilica nekoč nadomestek za tobak?
  • Da ima močan čaj iz kamilice močnejši učinek kot samo eterično olje?
  • Da vsakodnevno dolgotrajno pitje kamiličnega čaja povzroča nevrozo?

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se