Angelika

Angelika (Angelica arhangelica) iz družine kobulnic

Angeliko so včasih vzgajali v srednjeveških samostanih predvsem kot sredstvo proti kugi. Ime je najbrž povezano z nadnaravnimi lastnostmi, ki so jih pripisovali rastlini. Po neki legendi naj bi angel Rafael nekega priseljenca opozoril na zdravilno moč rastline.

Angelika spada v družino kobulnic (Apiaceae). Je velika rastlina, ki zraste tudi do 2 metra. Ima močno koreniko z gosto zaraščenim koreninskim sistemom.. iz korenike zraste mogočna listnata rozeta, iz katere požene v drugem letu do 2 m visoko votlo, žlebasto, zgoraj razvejano steblo. Veliki zeleni listi, ki so proti vrhu manjši, so pripeti na steblo s široko listno nožnico in so simetrični. Zelenkasti cvetovi tvorijo polkroglaste ovršne dvojne kobule, katerih premer ima lahko do 15 cm. Naredijo eliptične pokovce. Angelika cveti od julija do avgusta. Cveti samo enkrat, nato odmre.

Za zdravilno uporabo je primerna posušena korenina. Pomembne sestavine so kumarini, derivati kavne kisline in eterično olje. V ljudski medicini se uporablja proti revmi, kašlju, menstruacijskim težavam, pomanjkanju teka, napetosti trebuha, lažjim krčem in pri boleznih jeter in žolčnika.

Uradno je uporaba angelike priporočena pri težavah s prebavili, kot so pomanjkanje teka ali občutek napetosti. Za učinkovitost pri lajšanju kašlja do sedaj še ni znanstvenega dokaza.

Ali ste vedeli…

  • Da korenike rastlin, ki so že naredile steblo ali ki že cvetijo, nimajo več učinka?
  • Da se je med uživanjem angelike priporočljivo izogibati sončenju? Pri izpostavljenosti močni svetlobi ali pri prekomernih odmerkih korenike angelike se lahko na koži pojavijo alergijski izpuščaji.

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se