Enciklopedija rastlin

Angelika


Angelika (Angelica arhangelica) iz družine kobulnic

Angelica-archangelica-2013

Angeliko so včasih vzgajali v srednjeveških samostanih predvsem kot sredstvo proti kugi. Ime je najbrž povezano z nadnaravnimi lastnostmi, ki so jih pripisovali rastlini. Po neki legendi naj bi angel Rafael nekega priseljenca opozoril na zdravilno moč rastline.

Angelika spada v družino kobulnic (Apiaceae). Je velika rastlina, ki zraste tudi do 2 metra. Ima močno koreniko z gosto zaraščenim koreninskim sistemom.. iz korenike zraste mogočna listnata rozeta, iz katere požene v drugem letu do 2 m visoko votlo, žlebasto, zgoraj razvejano steblo. Veliki zeleni listi, ki so proti vrhu manjši, so pripeti na steblo s široko listno nožnico in so simetrični. Zelenkasti cvetovi tvorijo polkroglaste ovršne dvojne kobule, katerih premer ima lahko do 15 cm. Naredijo eliptične pokovce. Angelika cveti od julija do avgusta. Cveti samo enkrat, nato odmre.

Za zdravilno uporabo je primerna posušena korenina. Pomembne sestavine so kumarini, derivati kavne kisline in eterično olje. V ljudski medicini se uporablja proti revmi, kašlju, menstruacijskim težavam, pomanjkanju teka, napetosti trebuha, lažjim krčem in pri boleznih jeter in žolčnika.

Uradno je uporaba angelike priporočena pri težavah s prebavili, kot so pomanjkanje teka ali občutek napetosti. Za učinkovitost pri lajšanju kašlja do sedaj še ni znanstvenega dokaza.

Ali ste vedeli…

  • Da korenike rastlin, ki so že naredile steblo ali ki že cvetijo, nimajo več učinka?
  • Da se je med uživanjem angelike priporočljivo izogibati sončenju? Pri izpostavljenosti močni svetlobi ali pri prekomernih odmerkih korenike angelike se lahko na koži pojavijo alergijski izpuščaji.

Soglasje

Dovoljujem obdelavo osebnih podatkov za namen posredovanja e-novic.  
 
Seznanjen sem s Politiko zasebnosti ter da imam možnost kadarkoli preklicati podano privolitev, kar ne vpliva na zakonitost obdelave pred preklicem privolitve. To lahko storim tako, da v posamezni e-novici kliknem na Odjava oziroma pošljem e-sporočilo z zahtevo na .

Soglašam, da Farmedica d.o.o. Leskoškova 12, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: upravljavec) obdeluje moje osebne podatke (ime, priimek, e-poštni naslov) za namen posredovanja e-novic.

© 2006-2019 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.