Enciklopedija rastlin

Obrečni grenik


Obrečni grenik (Iberis amara) iz družine križnic

Družina: križnice (Brassicaceae)

Sinonimi: Biauricula amara, Crucifera iberis, Thlaspi amarum

Ljudska imena: grenki grenik, grenka kmečka ogrščica, grozdasti grenik, grenki kobulni grenik, beli kobulni grenik, divji kobulni grenik, sladka gorčica…

Obrecni-grenik-2012

Obrečni grenik je enoletna rastlina, visoka 10 do 40 cm, steblo je večinoma pokončno, razraščeno, listnato, ostro. Zeleni listi so podolgovato klinasti, topi, spodnji so pogosto lopatasti in zoženi v ozko dolgo steblo, zgornji pa sedijo na ozki podlagi. Cvet obrečnega grenika se odpira v sploščene grozde, je bel do vijoličen in brez vonja. Ima 4 cvetne liste, dva sta daljša in dva krajša. Cvetovi, ki so prisotni od maja do avgusta, ponavadi popolnoma zakrijejo listje.

Listi, steblo in korenine imajo zdravilne lastnosti, najbolj učinkovita pa so semena. V antiki so obrečni grenik uporabljali pri revmatizmu, protinu in drugih boleznih. Uporabljal naj bi se tudi pri srčni hipertropiji, astmi in bronhitisu. Izvlečki, ki so pridobljeni iz cele, sveže rastline, povečajo napetost ohlapnih oziroma premalo skrčenih želodčnih mišic. V homeopatiji se obrečni grenik uporablja pri preobčutljivosti živcev in mišic.

Soglasje

Dovoljujem obdelavo osebnih podatkov za namen posredovanja e-novic.  
 
Seznanjen sem s Politiko zasebnosti ter da imam možnost kadarkoli preklicati podano privolitev, kar ne vpliva na zakonitost obdelave pred preklicem privolitve. To lahko storim tako, da v posamezni e-novici kliknem na Odjava oziroma pošljem e-sporočilo z zahtevo na .

Soglašam, da Farmedica d.o.o. Leskoškova 12, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: upravljavec) obdeluje moje osebne podatke (ime, priimek, e-poštni naslov) za namen posredovanja e-novic.

© 2006-2019 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.