Koristni članki

Obrečni grenik, angelika in krvavi mleček


Uporaba obrečnega grenika ima dolgo tradicijo. Dioskurid je korenine uporabljal zunanje za vroče obkladke pri protinu in išiasu. Mnogokrat je bila omenjena tudi uporaba svežih rastlin in mazil s tinkturami pri kroničnih boleznih srca, zamašitvi jeter, pljuč in ledvic, pa tudi pri revmi. V ljudski medicini se je uporabljal kot grenčina za stimuliranje izločanja želodčne kisline, kot zdravilo za funkcionalno gastrointestinalno bolezen ali motnjo in kot amarum s holeretičnim učinkom (pospešuje izločanje žolča v jetrih). Ȉe se nanašamo na Galenusa, so rastlino poimenovali po zdravniku, ki je ozdravil svojega prijatelja z njo in sicer v Iberiji (to je v današnji Španiji).

Soglasje

Dovoljujem obdelavo osebnih podatkov za namen posredovanja e-novic.  
 
Seznanjen sem s Politiko zasebnosti ter da imam možnost kadarkoli preklicati podano privolitev, kar ne vpliva na zakonitost obdelave pred preklicem privolitve. To lahko storim tako, da v posamezni e-novici kliknem na Odjava oziroma pošljem e-sporočilo z zahtevo na .

Soglašam, da Farmedica d.o.o. Leskoškova 12, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: upravljavec) obdeluje moje osebne podatke (ime, priimek, e-poštni naslov) za namen posredovanja e-novic.

© 2006-2019 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.