O kašlju

Ločimo dve obliki akutnega kašlja: produktivni oziroma vlažni in neproduktivni oziroma suhi in dražeč kašelj. Pri produktivnem kašlju uporabljamo zdravilne učinkovine, ki lajšajo izkašljevanje. Nabrana sluz postane tako manj gosta in lepljiva in jo zato lažje izkašljamo. Kadar pa je kašelj neproduktiven, suh, uporabljamo učinkovine za umirjanje kašlja.

Kašelj lahko ostane ves čas kašljanja suh ali pa je le prehodna faza produktivnega kašlja, v katerega suh kašelj preide med procesom okrevanja.

Suh kašlje, ki sčasoma preide v produktivni kašelj, nastane ob povečanem izločanju goste sluzi v pljučih, ki je zaradi količine in gostote organizem z lastnim očiščevalnim mehanizmom ni več sposoben izločati iz pljuč. Posledično pride do zastajanja sluzi v pljučih, oviranega dihanja in občutka, da imamo pljuča polna sluzi. Organizem se odzove s kašljem. Ta je v tem primeru dobrodošel odziv organizma, ki ga ne smemo blokirati, temveč mu moramo pomagati, tako da lajšamo izkašljevanje.

Ob kašljanju nastane velik tlak (do 300 mm Hg), s pomočjo katerega lahko izkašljamo gosto sluz. V začetni fazi obolenj je ta pregosta, da bi jo s kašljem lahko učinkovito izločali, zato je kašelj tedaj suh, neproduktiven. Da bi kašelj hitreje postal produktiven in bi se sluz lažje izločala, je organizmu smiselno pomagati, tako da sluz redčimo z zdravili za izkašljevanje. Ob tem moramo ves čas piti dovolj tople tekočine. Ker sta sapnik in požiralnik v neposredni bližini, bo toplota še dodatno olajšala izkašljevanje ter posredno izboljšala prekrvljenost in izločanje redkejše, lažje izločljive sluzi.

Prospan je registrirano zdravilo rastlinskega izvora, narejeno iz bršljana, ki mehča sluz v pljučih in lajša izkašljevanje. Prav tako sprošča krče dihalnih poti in lajša dihanje ter posledično umirja kašelj.

Želite še več aktualnih vsebin na to temo?

Prijavite se na naše e-novice!

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se