Vensko popuščanje – simptomi in naravna pomoč

Tempo življenja, mnogokrat naporno delo in nezdrav način življenja marsikoga privedeta do neprijetnih težav z nogami, ki so posledica nepravilnega delovanja ven. Takšne težave ima vsaka druga ženska in vsak četrti moški. Začne se z utrujenimi, mravljinčastimi nogami, bolečimi in oteklimi gležnji ter stopnjuje do te mere, da so že opazne krčne žile. Če se prvi znaki vzamejo resno, je ukrepanje lahko pravočasno in težava se lahko upočasni.

Na kakšne težave moramo biti pozorni?

vensko popuščanje simptomiČe vas po dolgem dnevu pogosto bolijo noge, še zlasti če ste cel dan stali ali sedeli, če imate otekla stopala, če so vam čevlji v vročem vremenu pretesni ali pa vam elastične nogavice puščajo izrazit odtis na nogah, so to že opozorilni znaki, ki jih je potrebno jemati resno, čeprav se pojavljajo postopoma in ne čez noč. Ko se pojavijo občutek srbenja, mravljinčenja, nočni krči v mečih, napetost v nogah, spremembe na koži, krčne žile, otekline na nogah in vnetje ven, so težave že v precejšnji meri napredovale. V skrajnih primerih lahko pride tudi do tromboze (nastane krvni strdek), ki lahko resno ogroža zdravje.

Vene ...

Kri, ki se pretaka po našem telesu, kroži po tako imenovanem krvnem obtoku. S kisikom bogata kri kroži do tkiv, medtem ko kri brez kisika po venah potuje do srca. V venah se kri tudi shranjuje, saj je 80 % krvi v venah. Poleg tega vene uravnavajo tudi telesno temperaturo – če je zunanja temperatura previsoka, se poveča površina ven, s čimer se telo ohladi.

Vene črpajo kri proti srcu, pri čemer se borijo s težnostjo. Pri težavni nalogi jim pomagajo mišična črpalka, zaklopke in dihanje.
Mišice okrog ven le-tem pomagajo potiskati kri navzgor proti srcu. Zaklopke so nekakšni ventili v venah, ki preprečujejo, da bi se kri vračala nazaj, namesto proti srcu. Vdih in izdih poskrbita tudi za to, da venska kri po votli veni pride nazaj v srce.

Bolezni ven

Tonus ven je najpomembnejša lastnost ven, po kateri merimo napetost venskih sten. Če se tonus zmanjša zaradi različnih dejavnikov (dednost, jemanje kontracepcijskih tablet, nosečnost, premalo telesne aktivnosti, sedeče ali stoječe delo ...), vene izgubijo prožnost in pojavi se vensko popuščanje. Simptomi se izražajo na različne načine. Vsekakor pa se s popuščanjem poveča tudi pritisk na zaklopke, ki čez čas ne tesnijo več tako, kot bi morale. Kri zato ne teče več konstantno proti srcu, temveč zastaja v nogah. Zastoj krvi povzroči, da so stene žil vedno bolj prepustne, zato tekočina in sestavine prehajajo v tkivo. To povzroči oteklino (edem), predvsem okrog gležnjev. To stanje imenujemo kronično vensko popuščanje.

Simptomi kroničnega venskega popuščanja:

  • krčne žile,
  • oteklina na območju gležnja in goleni,
  • utrujene in boleče noge,
  • občutek teže v nogah,
  • napetost in krči v mečih,
  • srbenje.

Vensko popuščanje - simptomi in zdravljenje

Zdravljenje kroničnega venskega popuščanja lahko poteka na več načinov. Eden od načinov je zdravljenje s kompresijskimi nogavicami, ki stiskajo vene in pospešijo krvni obtok ter znižajo pritisk v venah.

Učinkovit način zdravljenja je jemanje zdravila z izvlečkom semena navadnega divjega kostanja. Več o zdravilu Venaforce si lahko preberete tukaj.

Pri hujših oblikah, značilnih za kronično vensko popuščanje (simptomi so izrazitejši) se zdravnik lahko odloči tudi za zahtevnejše posege. V razširjene vene lahko z injekcijo vbrizga snovi, ki zacelijo poškodovane venske stene ali pa z operacijo odstrani okvarjene površinske vene. Običajno poseg za venski obtok ni težava, saj kri najde pot po drugih venah nazaj do srca.

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se