Izmerite si venski pretok!

Izmerite si venski pretok v nogah s pletizmografom. Gre za enostaven, hiter in neboleč vpogled v zdravje venskega ožilja. Z meritvijo izmerimo, kako delujejo vene v nogah in kakšna je sposobnost mišic, da vensko kri črpajo iz nog proti srcu. Prijavite se lahko v lekarni, kjer izvajamo meritve.

Merjenje venskega pretoka pomeni meritev pretoka venske krvi v nogah, s tem pa enostaven, hiter in neboleč vpogled v pozameznikovo zdravje venskega ožilja.

Z meritvijo izmerimo kako delujejo naše vene v nogah in kakšna je sposobnost naših mišic, da vensko kri črpajo iz nog proti srcu.

Izvedba meritev in navodila:

  • Na notranjo stran goleni na obeh nogah pritrdimo optično (IR) sondo.
  • Izvedemo osem ponovitev stiska mišic goleni, s katerimi s pomočjo t.i. »mišične črpalke« (stiskanje mišic v nogah stiska vene in tako potiska kri proti srcu) izprazni vene.
  • Pomembno je, da pridete na meritve primerno oblečeni. Oblačila naj bodo ohlapna, saj pred meritvijo noge pregledamo približno do kolena.
  • Noge so med meritvijo bose, zato je pomembno, da pridete z navadnimi nogavicami, ki jih lahko pred meritvijo enostavno sezujete. Pri ženskah je pomembno, da takrat nimajo oblečenih hlačnih nogavic.
  • Takoj, ko prenehamo z gibalnimi vajami, se kri začne vračati v vene, tudi v območje gležnja, kamor smo nanestili sonde. Sondi pošiljata svetlobne žarke približno 3,5 mm globoko pod kožo. S pomočjo odboja svetlobe naprava zaznava hitrost in obseg polnjenja venskega ožilja.
  • vrednosti se na monitorju izrišejo v obliki grafične krivulje.

Pletizmograf izmeri dva parametra:

  • Ȉas polnitve venskega ožilja v sekundah. Daljši kot je, bolje delujejo vaše venske zaklopke in manjši je gravitacijski pritisk na področje gležnjev;
  • Ȉrpalno sposobnost venskega ožilja v nogah. Višja vrednost pomeni boljšo sposobnost golenskih mišic, da potiskajo vensko kri proti srcu.

Program v merilni enoti preračuna oba parametra, ter natisne rezultate meritev. Po meritvah vedno opravimo svetovalni pogovor, saj so včasih rezultati meritev v normalnih okvirih pa vendar oseba čuti težave in obratno, zato je pomembno, da skozi pogovor ugotovimo ali so smiselni preventivni ukrepi, kot so npr. vadba mišične črpalke, hladno Kneipp-anje, uživanje preventivnih zdravil ali pa je že smiseln pregled pri zdravniku. Meritve so informativne narave, z njimi zato ne moremo postaviti diagnoze in ne nadomeščajo obiska pri zdravniku.

Vedno upoštevamo dejavnike tveganja kot so spol, dednost, starost, telesna aktivnost, poklic, kajenje in druge. Pri meritvah smo pozorni tudi na simptome (občutek teže v nogah, bolečine, srbenje, napetost v mečih in krči v nogah) in znake (krčne žile, otekle noge, površinske vene). Meritev in posvet trajata v povprečju 15 minut, kar je odvisno tudi od vaših vprašanj.

Nosilec in pobudnik izvajanja meritev s pletizmografom (DPPG) v Sloveniji, je podjetje Farmedica d.o.o. iz Ljubljane. Meritve venskega pretoka izvajajo izključno strokovni sodelavci farmacevtske stroke z večletnimi lekarniškim izkušnjami, s pridobljenim certifikatom in opravljenim šolanjem v Švici. Meritve potekajo po predhodnem dogovoru in v sodelovanju z izbranimi lekarnami ter specializiranimi prodajalnami. Razpored meritev po Sloveniji je mesečno objavljen tudi na spletni strani

Kje in kako se lahko prijavite:

Prijavite se lahko neposredno v lekarni, kjer bomo izvajali meritve. Včasih so termini polni, zato je predhodna prijava zelo smiselna.

Kakšen je strošek meritve:

Strošek meritve je 1.00 €, namenjen pokrivanju materiala, ki ga pri meritvi uporabimo.