Acerola

Acerola (Malpighia glabra)

Acerola (Malpighia glabra) je zimzelena vrsta drevesa z bujno krošnjo, ki doseže do 5 m višine. Zelo je odporna na sušo. Prekomerno vlažna tla povzročajo gnitje korenin, ne prenaša vetra in nizkih temperatur. Temno zeleni, suličasti listi so svetleči, mlade liste pokrivajo nežne dlačice. Drobni, bledo roza cvetovi so brez peclja in rastejo v obliki skupkov. Na drevesu se obdrži le 10% cvetov, ostali odpadejo. Acerola lahko v ugodnih razmerah cveti večkrat letno. Živo rdeči plodovi spominjajo na češnjo in so užitni.

Naravna rastišča acerole so v tropskem in subtropskem podnebju v Severni, Srednji in Južni Ameriki ter Indiji. V tropskih krajih acerola ponavadi obrodi trikrat letno, v bolj zmernem pasu pa ena do dvakrat letno.

Užitne plodove pri nas poznamo pod imenom divja češnja, druga imena so še karibska, barbadoška in brazilska češnja. Veliki so okoli dva centimetra in vsebujejo dva do tri semena. Sočno, kislo-sladko sredico obdaja tanka koža.

Acerola je vedno bolj popularna zaradi velike vsebnosti vitamina C. Zeleni sadeži imajo več vitamina C kot zreli. Med zorenjem se vitamin C izgublja, nastajajo pa flavonoidi, ki imajo dobre antioksidativne lastnosti. Na 100 g sveže teže vsebuje acerola približno 1500mg vitamina C.

Acerolo pri nas navadno dobimo v obliki sokov ali kot dodatek jogurtom ali v drugim napitkom. V lekarnah in drugih specializiranih prodajalnah pa kot prehranski dodatek v obliki tablet ali pastil.

Ali ste vedeli, da …

…acerola vsebuje 20-krat več vitamina C kot limona?
…acerolo lahko gojimo v loncih, če ji zagotovimo bogato, dobro odcedno prst in tople pogoje?
…lahko pri nas acerolo postavimo na prosto le v najtoplejših poletnih dneh?
…ena tableta A.Vogel Bio C vsebuje 480mg suhega izvlečka acerole, kar ustreza najmanj 100 mg vitamina C?

Zapisala: Andreja Majhen

 

Povezani izdelki

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se