Boldovec

Boldovec (Peumus boldus)

Boldovec (Peumus boldus) je do 6 m visoko zimzeleno drevo ali grm, botanično v sorodu z lovorovkami. Njegovi usnjati listi s svetlimi lisami na površini so jajčasti, svetlo sivo-zelene barve. Imajo značilen vonj in pekoč, nekoliko grenak okus. Močno dišeči cvetovi so zvezdasti, beli ali rumenkasti. Jajčasti aromatični koščičasti plodovi so užitni. Drevo cveti vse leto.

Boldovec raste v suhih predelih Čila in Peruja. Skupaj z drugim grmovjem tvori goste grmovnate savane. Listi se nabirajo vse leto.

Tradicionalno so boldovec uporabljali pri odpravljanju žolčnih kamnov in zdravljenju jetrnih, želodčnih ter prebavnih motenj. Prav tako naj bi lajšal vnetje mehurja. V Južni Ameriki so ga v preteklosti uporabljali pri gonoreji in sifilisu. Pomagal naj bi tudi pri črevesnih zajedavcih, pri napenjanju in težavah z jetri. Ker povečuje količino urina, naj bi po ljudskem izročilu pomagal pri putiki, zlatenici, prehladih in bolečinah v ušesih.

V sodobnih raziskavah so ugotovili, da boldovec pospešuje tvorbo in izločanje žolča, ščiti jetrne celice ter lajša krče in vnetja. Zato ga uporabljamo pri prebavnih težavah in blagih trebušnih krčih.

Ali ste vedeli …

  • … da beseda »peumus« izhaja iz peumo, imena, ki ga gre verjetno pripisati čilskim Indijancem Mapuche, »boldus« pa prihaja od španskega botanika Bolda?
  • da boldovec spada v zelo staro botanično družino monimiaceje, ki se je verjetno ohranila na dolgo izoliranih otokih?
  • da lubje boldovca uporabljajo za strojenje, iz lesa pridobivajo oglje in iz eteričnega olja izdelujejo parfume?

Viri:

  • Petauer Tomaž. Leksikon rastlinskih bogastev. 1. izdaja. TZS. Ljubljana, 1993.
  • Kreft Samo, Kočevar Glavač Nina. Sodobna fitoterapija. Slovensko farmacevtsko društvo. Ljubljana, 2013.
  • Članek http://en.wikipedia.org/wiki/Boldo

Jure Perko, mag. farm.

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se