Sladki janež

Sladki janež (Pimpinella anisum) iz družine kobulnic (Apiaceae)

Sladki janež ali janež je rastlina iz družine kobulnic (Apiaceae). Gre za rastlino, ki je poznana že iz starega Egipta. Takrat so jo uporabljali kot diuretik, pri prebavnih težavah in zobobolu. Stari Grki so ga uporabljali pri težavah z dihali in za lajšanje bolečine.

Botanične značilnosti

Janež je enoletna rastlina, ki zraste do 50 cm visoko. Ima okroglo steblo, ki je vzdolž globoko žlebičasto. Spodnji listi so celi ali trojno deljeni, srednji listi so pernati, zgornji pa pernato razdeljeni in lističi narezljani. Beli cvetovi so združeni v sestavljene kobule. Plod je rebrast, jajčaste oblike in gosto dlakav. Sladki janež ima sladko, močno, začimbno aromo.

Raste v Sredozemlju. Cveti maja in junija ter dozori avgusta oziroma septembra.

Učinkovine

Sladki janež vsebuje eterično olje, maščobno olje, beljakovine, sladkor, holin, kumarine, fenole, flavonolne glikozide in mineralne snovi. Sladek okus in značilen vonj ima zaradi trans-anetola. Eterično olje in plodove moramo shranjevati zaščitene pred svetlobo, toploto in kisikom oziroma jih uporabiti sveže, sicer bi lahko prišlo do spremembe v sestavi eteričnega olja. Nastala učinkovina ob neprimernem shranjevanju vpliva na živčevje in povzroča drisko.

Delovanje in uporaba

V različnih poskusih je bilo dokazano protibakterijsko delovanje, izboljšana absorpcija železovih ionov iz prebavnega trakta, spazmolitično delovanje. Eterično olje janeža ima protivnetni učinek. Anetol, glavna sestavina eteričnega olja, ima estrogensko, lokalno anestetično, protitumorno in antigenotoksično delovanje.

Sladki janež se uporablja kot sekretolitik (redči gosto sluz v dihalnih poteh), sekretomotorik (pospešuje izločanje sluzi iz dihal) in antispazmodik (sprošča krče v dihalih in prebavilih). Uporablja se tudi kot sestavina čajev proti krčem za dojenčke, saj izboljša prebavo in pomaga odvajati vetrove iz prebavil. Pomaga pri kašlju, bronhialnem katarju, astmi, slabem apetitu. Poveča izločanje mleka pri doječih materah in pospeši mesečno perilo. Deluje tudi diuretično in protivnetno ter odpravlja uši in garje.

Opozorilo

Za doječe matere in nosečnice je primerna samo uporaba vodnih izvlečkov, ne smejo pa uporabljati eteričnega olja in alkoholnih izvlečkov.

Vir:
Kreft S., Kočevar Glavač N., Sodobna fitoterapija. SFD 2013.

Pripravila: Urška Lučev, mag.farm.

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se