Navadni ženikelj

Navadni ženikelj (Sanicula europaea) iz družine kobulnic

Navadni ženikelj ali Sanicula europaea je trajnica iz družine kobulnic. Nekateri ga imenujejo tudi kilovnik, lečuha, sanikelj, zanikel, zdravje vsega sveta. Rastlina pri nas ni tako zelo poznana, je med manj znanimi kobulnicami.

Ženikelj je belo cvetoča roža, ki raste v gozdovih, cveti pa od maja do julija. Ima 30 – 40 cm visoko steblo, na katerem je nekaj pecljev s kobulčki, ki imajo kratkopecljate cvetove. Listi so dolgopecljati in dlanasto deljeni ter se nahajajo bolj pri tleh. Steblo ima enega ali dva sedeča stebelna lista.

Navadni ženikelj vsebuje eterična olja, saponine, čreslovine in grenčine. Nekoč je veljal za koristno zdravilno rastlino. Uporabljali so ga za rane in za ustavljanje krvavitev. Uporabimo lahko kar sok zmečkanih listov ali zmečkane liste, lahko pa naredimo prevretek iz zeli in korenin. Ženikelj naj bi pomagal tudi pri podplutbah, oteklinah, zvinih, zlomih in drugih poškodbah. Učinkovit naj bi bil pri hemoroidih.

Uporablja se tudi čaj iz ženiklja, ki ga pripravimo iz 2 žličk posušenih korenin ali zeli. Popijemo ga lahko največ dve skodelici dnevno. Ta naj bi pomagal pri krvavitvah v želodcu, drugih želodčnih in črevesnih boleznih, driski in pljučnih boleznih.

Grgranje ženiklja pomaga pri vnetih mandeljnih, vnetem žrelu in krvavitvah dlesni.

Pripravila Urška Lučev, mag. farm.