Enciklopedija rastlin

Oljka in olivno olje


Oljka in olivno olje (Olea europea)

olive
 
Oljka je drevo, ki je pri nas precej poznano. Na oljki rastejo olive, plodovi, iz katerih se po obiranju stiska olivno olje (oljčno olje; po SSKJ sta dovoljena oba izraza). Oljka je rod dreves iz družine oljkovk. Je manjše drevo, ki raste predvsem v vzhodnem Sredozemlju, od koder tudi izhaja. Oljke so poznane že iz stare Grčije, omenjajo jih tudi v  Svetem pismu. Židi in pravoslavni kristjani olivno  olje uporabljajo za gorenje oljnih svetilk.

Poleg pomena, ki ga imajo olive in olivno olje v prehrani, se olivno olje pogosto uporablja v farmaciji in kozmetiki. Olivno olje ima visoko vsebnost mononenasičenih maščobnih kislin, zato velja za zdravo. Priporoča se ga v dietah in za vsakodnevno rabo, saj deluje varovalno na srce in ožilje. V farmaciji se poleg olja uporabljajo tudi listi oljke.

V ljudskem zdravilstvu se listi oljke, bodisi posušeni, bodisi sveži, uporabljajo za zniževanje krvnega tlaka in krvnega sladkorja. Olivno olje naj bi pri otrocih in slabotnih starostnikih delovalo kot blago odvajalo. Doma izdelana masažna olja imajo za osnovo pogosto olivno olje (npr. rožmarinovo olje, šentjanževo olje).

V farmaciji olivno olje uporabljamo za lajšanje blagih kožnih težav, za nego in za zaščito kože. Dodaja se kremam in mazilom, ki se uporabljajo pri različnih težavah. Za kopanje dojenčkov se svetuje, da v kad dodamo par kapljic olivnega olja, da se jim zaradi mil ne izsuši koža. Olivno olje pomirja vneto in razdraženo kožo, npr. pri luskavici, in mehča kožo ter kraste, ki nastanejo pri ekcemih, po pikih. Dodaja se tudi mazilom za ustnice ter je glavna sestavina nekaterih izdelkov za čiščenje ušes, saj pomaga odstranjevati ušesno maslo.

Ali ste vedeli…

  • da obstaja več vrst olivnega olja glede na postopek pridelave, od ekstra deviškega preko deviškega, finega olja do rafiniranega olja? Te vrste olj so različne kvalitete in različnega okusa. Najkvalitetnejše je ekstra deviško olivno olje.
  • da olivno olje vsebuje nenasičene maščobne kisline, ki jih ne smemo segrevati, saj ob povišani temperaturi oksidirajo in nastajati začnejo škodljivi prosti radikali?

Urška Lučev, mag. farm.

 

Soglasje

Dovoljujem obdelavo osebnih podatkov za namen posredovanja e-novic.  
 
Seznanjen sem s Politiko zasebnosti ter da imam možnost kadarkoli preklicati podano privolitev, kar ne vpliva na zakonitost obdelave pred preklicem privolitve. To lahko storim tako, da v posamezni e-novici kliknem na Odjava oziroma pošljem e-sporočilo z zahtevo na .

Soglašam, da Farmedica d.o.o. Leskoškova 12, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: upravljavec) obdeluje moje osebne podatke (ime, priimek, e-poštni naslov) za namen posredovanja e-novic.

© 2006-2018 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.