Navadna vodna kreša

Navadna vodna kreša (Nasturtium officinale) iz družine Brassicaceae (križnice)

Raste v senčnih do sončnih prostorih v vodi. Med ljudmi je znana tudi po imenih bobovec, draguša, divji hren, drezga, potočarka, rečnik, korešča, studenčnica, vodni dihalnik.

Vodna kreša zraste do 30 cm in cveti od aprila do junija. Vsebuje eterična olja, jod, žveplo, vitamin C, čreslovine in grenčine.

V zdravilne namene se uporabljajo zel in listi. Ti imajo okus po redkvici in so lahko skupaj z regratom, šentjanževko, koprivo in rmanom sestavina spomladanske solate, ki je koristna pri nečisti koži, povečanih potrebah po vitaminu C in spomladanski utrujenosti.
 
Rastlina vsebuje veliko glikozida gorčičnega olja, ki pomaga pri zamašenem nosu in obolenju dihalnih poti. Sok sveže nabranih listov pospešuje izločanje sluzi pri produktivnem kašlju in razkužuje ter spodbuja delovanje jeter, žolča in ledvic. Prav tako spodbuja prebavo in je koristen pri protinu (putiki) in revmi. Rastlina vsebuje veliko joda, zato je učinkovito sredstvo proti golšavosti.

PREVIDNOST!
Uživanje vodne kreše v nosečnosti ni priporočljivo, saj bi prevelika količina lahko povzročila splav ali prezgodnji porod!


Vir: Naravni zdravnik, Zdravje iz zdravilnih rastlin, Slovenska knjiga 1992.

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se