Kašelj, izkašljevanje in umirjanje kašlja.

Vloga kašlja...

Kašelj je naravni obrambni mehanizem telesa, ki ima funkcijo čiščenja dihalnih poti. Kašelj se pojavi kot posledica vzdraženja dihalnih receptorjev, bodisi zaradi dražil (kemikalij, prahu, plinov, toplote…), infekcije (mikroorganizmi), dehidracije ali celo čustvene blokade (žalost, neizraženost,…). Posledica vzdraženosti sluznice je lahko povečana tvorba sluzi. Kašelj tako omogoča, da se iz pljuč izloči odvečna sluz skupaj z morebitnimi dražilnimi drobnimi delci ali mikroorganizmi infekcije.

Oblike kašlja...

Da bi lahko ustrezno ukrepali ob pojavu kašlja in tako uporabili bodisi pripravke za izkašljevanje ali pa tiste za umirjanje kašlja, je potrebno ugotoviti, kakšen kašelj nas muči. V osnovi gre za dve obliki kašlja in sicer poznamo suh kašelj (neproduktiven, dražeč) brez izkašljevanja sluzi, ki potrebuje pripravke za umirjanje kašlja in moker kašelj (produktiven), z izkašljevanjem sluzi, ki potrebuje pripravke za lajšanje izkašljevanja.

Pri tem je dobro vedeti tudi, da suh kašelj lahko ostane ves čas kašljanja suh, zato ves čas uporabljamo pripravke za umirjanje kašlja.

Prav tako pa je lahko suh kašelj le predhodna faza produktivnega kašlja, v katerega preide skozi proces okrevanja. Suh kašelj, ki tako sčasoma preide v produktivni kašelj, nastane ob povečanem izločanju goste sluzi v pljučih, ki je zaradi količine in gostote organizem z lastnim očiščevalnim mehanizmom ni več sposoben izločati iz pljuč. Posledično pride do zastajanja sluzi v pljučih, oviranega dihanja in občutka, da imamo pljuča polna sluzi. Organizem se odzove s kašljem. Ob kašljanju nastane velik tlak (do 300 mm Hg), s pomočjo katerega lahko izkašljamo gosto sluz. V začetni fazi obolenja je sluz običajno pregosta, da bi jo s kašljem lahko učinkovito izločali in kašelj zato občutimo še kot suh, neproduktiven. V primeru občutka suhega kašlja so na mestu pripravki za izkašljevanje, ki sluz redčijo in olajšajo dihanje in vse razpoložljive metode, ki olajšajo hitrejši prehod suhega kašlja v produktiven kašelj in torej ne pripravki, ki umirjajo kašelj.

Pripravki za izkašljevanje oz. za umirjanje kašlja… 

Pri suhem kašlju, kjer čutimo draženje v nižjih predelih dihalnih poti, ob tem pa ne čutimo, da bi se radi izkašljali oz. odkašljali (torej ni občutka »polnih pljuč«), uporabimo pripravke za umirjanje kašlja. Za umirjanje kašlja je na primer primeren slezov sirup ali čaj iz sleza, nadalje je za umirjanje kašlja dobrodošel tudi trpotčev sirup ali prav tako čaj suličastega trpotca. Umirjanje kašlja ti pripravki dosežejo bodisi z umirjanjem sluznice, sproščanjem krčev dihal, zaviranjem vnetja itd.

Pripravke za umirjanje kašlja uporabimo tudi pri suhem, dražečem kašlju, kjer čutimo draženje v grlu. V tem primeru zaužijemo pripravke za umirjanje kašlja, ki lokalno umirjajo razdraženost sluznice v grlu. Umirjanje kašlja, ki izvira iz grla, tako lahko lajšate z islandskim gorskim lišajem v obliki čaja ali pastil. Tak čaj za umirjanje kašlja pijete po požirkih čez cel dan, prav tako pa tudi pastile za umirjanje kašlja jemljete čez cel dan in tudi ponoči. Za umirjanje kašlja lahko uporabite tudi zgoraj navedene pripravke. Vsi imajo namreč lastnost, da sluznice prekrijejo s tanko zaščitno plastjo, kar jih pomiri in umirja kašelj. Umirjanje kašlja pa bomo podprli tudi z ustreznim pitjem vode.

Pri suhem kašlju, ki je predhodnik mokrega kašlja in pri produktivnem kašlju, to je, ko čutimo draženje v nižjih predelih dihalnih poti in bi se radi izkašljali (torej imamo občutek polnih pljuč), uporabimo zdravilne učinkovine, ki lajšajo izkašljevanje. Nikakor ne smemo tak produktiven kašelj zdraviti s pripravki za umirjanje kašlja, ki bi v tem primeru povzročili zastajanje sluzi v pljučih in zakomplicirali potek zdravljenja. Pripravki za izkašljevanje namreč nabrano gosto sluz redčijo, da le-ta postane manj gosta in lepljiva in jo zato lažje izkašljamo. Pripravkov za izkašljevanje je veliko, med zelo učinkovite pa sodijo tisti s kombiniranim učinkom, kar še dodatno olajša izkašljevanje. Eden takih je na primer Prospan, ki je registrirano zdravilo rastlinskega izvora iz bršljanovih listov. Izkašljevanje lajša tako, da mehča sluz v pljučih, obenem pa še sprošča krče dihalnih poti in olajša dihanje. Kombinacija obeh učinkov tako omogoča lažje in učinkovitejše izkašljevanje, kar posledično tudi umirja kašelj, saj se pljuča prečistijo. Nadalje za izkašljevanje lahko uporabite tudi sirup timijana, jegliča ali pa popijete čaj iz materine dušice,…

Da bi suh kašelj hitreje postal produktiven in bi se sluz lažje izločala, je organizmu smiselno pomagati pri izkašljevanju tudi z večjim pitjem vode in toplih tekočin. Primerna hidriranost telesa z vodo bo omogočila optimalno vlaženje sluznic dihal, toplota v napitkih pa bo delovala lokalno, saj sta sapnik in požiralnik v neposredni bližini in bo tako posredno izboljšala prekrvavljenost tega področja dihal. To bo spodbudilo izločanje redkejše, lažje izločljive sluzi, kar bo še dodatno olajšalo izkašljevanje, ter posledično pripomoglo k hitrejšemu čiščenju pljuč in kot že rečeno umirjanju kašlja.

Pomembno...

Kadar jemljemo zdravila za izkašljevanje, je pomembno, da jih uporabljamo, dokler ne dosežemo umiritve kašlja, torej dokler organizem sam ne zagotavlja normalnega tvorjenja redkejše sluzi in njenega normalnega izločanja iz dihalnih poti.

Hkrati z lajšanjem izkašljevanja ali umirjanjem kašlja je za trajno izboljšanje stanja potrebno odpravljati tudi vzroke za nastanek kašlja. Ti so skriti v vsem, kar ruši našo naravno odpornost, kar je največkrat pogoj, da zbolimo.

Kašljamo lahko tudi več tednov. Ȉe se kašelj ne umiri po 2 tednih, obiščimo zdravnika.

Za Vašo boljšo izkušnjo in kakovostne vsebine naša spletna stran uporablja t.i. piškotke (več o tem). Prosimo, strinjajte se z namestitvijo piškotkov v vaš brskalnik.    

Strinjam se