Slika izdelka Sinupret exera obložene tablete
Znak registrirano zravilo - Sinupret exera obložene tablete

Dobro je vedeti:

Brez laktoze Brez glutena VEGAN

Sinupret exera je registrirano zdravilo rastlinskega izvora za lajšanje težav, ki spremljajo vnetje obnosnih votlin.

Pakiranje

Zdravilo vsebuje 20 tablet. Na voljo je brez recepta, v lekarnah.

Zdravilo uporabljamo pri težavah z nahodom, zamašenim nosom in vnetimi ušesi ter ko želimo zamašitev preprečiti, pri redkem izcedku iz nosu.

Tablete Sinupret exera redčijo sluz, zmanjšujejo oteklino pri vneti nosni sluznici in omogočajo boljšo drenažo sinusov; tako se goste sluzi lažje izločijo. Ker se zmanjša občutek zamašenosti nosu, kmalu preneha tudi spremljajoči glavobol.

Uporaba, odmerjanje, sestava

  • pri vnetih in zamašenih sinusih ter pritisku v glavi
  • za lajšanje simptomov pri kroničnem sinuzitisu (vnetju sinusov)

Odrasli: 3x dnevno 1 tableta

Tableto pogoltnite z nekaj tekočine, po zaužitem obroku.

Zdravilo Sinupret exera ni primerno za otroke in mladostnike do 18. leta.

Ena škatlica zadostuje za 6-7 dni zdravljenja.

Pomembno:
Zdravilo Sinupret exera sistemsko in hkrati deluje na celotno sluznico znotraj nosu in sinusov, ne glede na jakost zamašenosti nosu. Ker ga zaužijemo, zdravilo ne draži nosne sluznice. Uporabljati ga smemo tudi dalj časa.

Suh ekstrakt petih zdravilnih zelišč: korenina rumenega svišča, cvet jegliča, zel kodrastolistne kislice, cvet črnega bezga in zel navadnega sporiša.

Navodilo za uporabo

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. Navodilo je brezplačno na voljo tukaj ( PDF datoteka).

Pogosta vprašanja

Pri nahodu gre za vnetje nosne sluznice, ki ga povzročajo številni dejavniki. Značilni znaki, ki ga spremljajo, so: izcedek iz nosu, zamašenost nosu, pogosto kihanje, občutek draženja v nosu. Poznamo več vrst nahoda:  infekcijski nahod (vnetni), alergijski nahod (preobčutljivostni), strukturni nahod (povzročajo ga anatomske nepravilnosti znotraj nosu) in nosečnostni nahod (povzročajo ga  hormonske spremembe v nosečnosti).

Pri sinuzitisu gre za vnetje sinusov. Tudi tega povzročajo različni dejavniki: virusi, bakterije, glivice, alergijske (preobčutljivostne) reakcije, bolan ali izruvan zob na zgornji čeljusti. Glede na stopnjo vnetja obnostnih votlin se pojavljajo bolečine pod očmi, v čelu, zobeh, lahko tudi na področju zatilja.

Sinupret je registrirano zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja za odpiranje zamašenega nosu in vnetih sinusuv, za ustavljanje kapljanja iz nosu pri nahodu in za lajšanje pritiska v glavi.

V zdravilu Sinupret so izvlečki petih zdravilnih zelišč: rumenega svišča, jegliča, kislice, črnega bezga in sporiša.

Delovanje zdravila Sinupret je sistemsko.

Pri težavah z nahodom pomaga preprečiti zamašitev nosu, odpirati zamašen nos, zmanjšati simptome prehlada, preprečiti nastop pogojev za nastanek vnetja srednjega ušesa. Pri enkratnem vnetju sinusov (akutni virusni sinuzitis) pomaga odpirati zamašena ustja obnosnih votlin, olajšati izločanje sluzi, izboljšati drenažo in vzpostaviti ventilacijo sinusov, zmanjšati simptome sinuzitisa. Pri pojavu kroničnega sinuzitisa pa pomaga zmanjševati simptome in izboljševati proces zdravljenja.

Pri zdravilu Sinupret lahko izbirate med različnimi oblikami: peroralne kapljice (razredčimo jih z vodo in spijemo), tablete (zaužijemo), tablete BNO (odlikuje jih močnejše delovanje, zato je jemanje enostavnejše – prav tako zaužijemo) ter tablete exera (s 4-kratno koncentracijo, primerno zlasti pri odraslih z akutnimi stanji).

Ne, vse oblike zdravila so enako učinkovite.

Da, njuno delovanje se dopolnjuje. Sinupret deluje sistemsko na simptome bakterijskega vnetja sinusov, antibiotik pa uniči bakterije. Sinupret prav tako izboljša in pospeši proces protivnetnega zdravljenja.

Seveda, oboje lahko uporabljamo hkrati.

Ne, v nobeni obliki zdravila Sinupret ni prisoten gluten.

Da, ena obložena tableta vsebuje manj kot 0,03 krušne enote.

Sinupret kapljice smejo uporabljati otroci, starejši od dveh let. Sinupret tablete so namenjene otrokom, starejšim od 7 let. Sinupret tablete BNO lahko uporabljajo otroci, starejši od 12 let, Sinupret exera pa je primeren le za osebe nad 18 let.

Zaradi premalo podatkov o varnosti jemanja zdravila Sinupret v obdobju nosečnosti in dojenja uporabe zdravila v tem času ne priporočamo. Prosimo, posvetujte se s svojim zdravnikom.

Nekateri alergiki imajo zaradi anatomskih posebnosti težave z zadovoljivim odstranjevanjem povečane količine nosnega izločka. V takšnim primerih Sinupret  lahko koristi skupaj z drugimi predpisanimi zdravili proti alergiji, ni pa učinkovito kot samostojna terapija alergije – še zlasti, ko gre za kronično zamašitev nosu. Zdravilo Sinupret je treba jemati redno najmanj 14 dni – če v tem času ne pride do izboljšanja simptomov, se pogovorite z zdravnikom ali s farmacevtom.

To je odvisno od vrste vnetja in stopnje razvoja. Običajno jih zaznamo že po enem ali dveh odmerkih.

Kot pri vsakem zdravilu se tudi pri jemanju Sinupreta lahko pojavijo neželeni učinki, vendar do tega prihaja redko. V redkih primerih lahko pride do prebavnih motenj in preobčutljivostnih reakcij (edem obraza, vročični izpuščaj in težko dihanje).

Pri simptomih nahoda je zdravilo priporočljivo uživati 7 dni oz. 2-3 dni po prenehanju le teh.
Pri vnetju sinusov se priporoča 7-14-dnevno jemanje oz. 2-3 po prenehanju simptomov.
Omejitve zaradi dolgotrajnega jemanja zdravila niso znane. Pri kroničnih težavah je zdravilo Sinupret primerno za daljšo uporabo.

Delež alkohola v kapljicah Sinupret je 19% (v/v). Odmerek za odrasle vsebuje 0,45 g etanola, kolikor ga je približno tudi v 1 decilitru jabolčnega soka.

Sorodni izdelki