Sinupret exera obložene tablete

Slika izdelka Sinupret exera obložene tablete

Znak registrirano zravilo - Sinupret exera obložene tablete

Zdravilo Sinupret exera je najmočnejše v družini zdravil rastlinskega izvora Sinupret. S štirikratno koncentrirano močjo predstavlja prvi izbor pri odraslih osebah z akutnim nezapletenim vnetjem obnosnih votlin.

Zdravilo uporabljamo pri težavah z nahodom, zamašenim nosom in vnetimi ušesi ter kot želimo zamašitev preprečiti, pri redkem izcedku iz nosu.

Tablete Sinupret exera redčijo sluz, zmanjšujejo oteklino pri vneti nosni sluznici in omogočajo boljšo drenažo sinusov; tako se goste sluzi lažje izločijo. Ker se zmanjša občutek zamašenosti nosu, kmalu preneha tudi spremljajoči glavobol.

Dobro je vedeti:

Uporaba


  • pri vnetih in zamašenih sinusih ter pritisku v glavi
  • za lajšanje simptomov pri kroničnem sinuzitisu (vnetju sinusov)

Odmerjanje


Odrasli: 3x dnevno 1 tableta

Tableto pogoltnite z nekaj tekočine, po zaužitem obroku.

Zdravilo Sinupret exera ni primerno za otroke in mladostnike do 18. leta.

Ena škatlica zadostuje za 6-7 dni zdravljenja.

Pomembno:
Zdravilo Sinupret exera sistemsko in hkrati deluje na celotno sluznico znotraj nosu in sinusov, ne glede na jakost zamašenosti nosu. Ker ga zaužijemo, zdravilo ne draži nosne sluznice. Uporabljati ga smemo tudi dalj časa.

Sestava


Suh ekstrakt petih zdravilnih zelišč: korenina rumenega švišča, cvet jegliča, zel kodrastolistne kislice, cvet črnega bezga in zel navadnega sporiša.

Pakiranje


Zdravilo vsebuje 20 tablet. Na voljo je brez recepta, v lekarnah.

Navodilo za uporabo


Pred uporabo zdravila natančno preberite priloženo navodilo. O tveganjih in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Navodilo je brezplačno na voljo tukaj ( PDF datoteka).

Pogosta vprašanja


Kaj je nahod in kaj sinuzitis?

Pri nahodu gre za vnetje nosne sluznice, ki ga povzročajo številni dejavniki. Značilni znaki, ki ga spremljajo, so: izcedek iz nosu, zamašenost nosu, pogosto kihanje, občutek draženja v nosu. Poznamo več vrst nahoda:  infekcijski nahod (vnetni), alergijski nahod (preobčutljivostni), strukturni nahod (povzročajo ga anatomske nepravilnosti znotraj nosu) in nosečnostni nahod (povzročajo ga  hormonske spremembe v nosečnosti).

Pri sinuzitisu gre za vnetje sinusov. Tudi tega povzročajo različni dejavniki: virusi, bakterije, glivice, alergijske (preobčutljivostne) reakcije, bolan ali izruvan zob na zgornji čeljusti. Glede na stopnjo vnetja obnostnih votlin se pojavljajo bolečine pod očmi, v čelu, zobeh, lahko tudi na področju zatilja.

Kaj je Sinupret?

Sinupret je registrirano zdravilo rastlinskega izvora, ki se uporablja za odpiranje zamašenega nosu in vnetih sinusuv, za ustavljanje kapljanja iz nosu pri nahodu in za lajšanje pritiska v glavi.

Kaj vsebuje Sinupret?

V zdravilu Sinupret so izvlečki petih zdravilnih zelišč: rumenega svišča, jegliča, kislice, črnega bezga in sporiša.

Na kakšen način deluje Sinupret?

Delovanje zdravila Sinupret je sistemsko.

Pri težavah z nahodom pomaga preprečiti zamašitev nosu, odpirati zamašen nos, zmanjšati simptome prehlada, preprečiti nastop pogojev za nastanek vnetja srednjega ušesa. Pri enkratnem vnetju sinusov (akutni virusni sinuzitis) pomaga odpirati zamašena ustja obnosnih votlin, olajšati izločanje sluzi, izboljšati drenažo in vzpostaviti ventilacijo sinusov, zmanjšati simptome sinuzitisa. Pri pojavu kroničnega sinuzitisa pa pomaga zmanjševati simptome in izboljševati proces zdravljenja.

V kakšnih oblikah je na voljo zdravilo Sinupret?

Pri zdravilu Sinupret lahko izbirate med različnimi oblikami: peroralne kapljice (razredčimo jih z vodo in spijemo), tablete (zaužijemo), tablete BNO (odlikuje jih močnejše delovanje, zato je jemanje enostavnejše – prav tako zaužijemo) ter tablete exera (s 4-kratno koncentracijo, primerno zlasti pri odraslih z akutnimi stanji).

Ali imajo različne oblike zdravila Sinupret različno učinkovanje?

Ne, vse oblike zdravila so enako učinkovite.

Ali lahko sočasno uporabljamo Sinupret in antibiotik?

Da, njuno delovanje se dopolnjuje. Sinupret deluje sistemsko na simptome bakterijskega vnetja sinusov, antibiotik pa uniči bakterije. Sinupret prav tako izboljša in pospeši proces protivnetnega zdravljenja.

Ali smemo istočasno uporabljati nosna razpršila in zdravilo Sinupret?

Seveda, oboje lahko uporabljamo hkrati.

Ali zdravilo vsebuje gluten?

Ne, v nobeni obliki zdravila Sinupret ni prisoten gluten.

Ali zdravilo Sinupret lahko uporabljajo sladkorni bolniki?

Da, ena obložena tableta vsebuje manj kot 0,03 krušne enote.

Ali je Sinupret primeren za otroke?

Sinupret kapljice smejo uporabljati otroci, starejši od dveh let. Sinupret tablete so namenjene otrokom, starejšim od 7 let. Sinupret tablete BNO lahko uporabljajo otroci, starejši od 12 let, Sinupret exera pa je primeren le za osebe nad 18 let.

Ali je Sinupret primeren za nosečnice?

Zaradi premalo podatkov o varnosti jemanja zdravila Sinupret v obdobju nosečnosti in dojenja uporabe zdravila v tem času ne priporočamo. Prosimo, posvetujte se s svojim zdravnikom.

Ali Sinupret pomaga pri senenem nahodu?

Nekateri alergiki imajo zaradi anatomskih posebnosti težave z zadovoljivim odstranjevanjem povečane količine nosnega izločka. V takšnim primerih Sinupret  lahko koristi skupaj z drugimi predpisanimi zdravili proti alergiji, ni pa učinkovito kot samostojna terapija alergije – še zlasti, ko gre za kronično zamašitev nosu. Zdravilo Sinupret je treba jemati redno najmanj 14 dni – če v tem času ne pride do izboljšanja simptomov, se pogovorite z zdravnikom ali s farmacevtom.

Kdaj opazimo prve učinke delovanja zdravila Sinupret?

To je odvisno od vrste vnetja in stopnje razvoja. Običajno jih zaznamo že po enem ali dveh odmerkih.

Se pri jemanju zdravila Sinupret lahko pojavijo neželeni učinki?

Kot pri vsakem zdravilu se tudi pri jemanju Sinupreta lahko pojavijo neželeni učinki, vendar do tega prihaja redko. V redkih primerih lahko pride do prebavnih motenj in preobčutljivostnih reakcij (edem obraza, vročični izpuščaj in težko dihanje).

Kako dolgo je treba jemati Sinupret?

Pri simptomih nahoda je zdravilo priporočljivo uživati 7 dni oz. 2-3 dni po prenehanju le teh.
Pri vnetju sinusov se priporoča 7-14-dnevno jemanje oz. 2-3 po prenehanju simptomov.
Omejitve zaradi dolgotrajnega jemanja zdravila niso znane. Pri kroničnih težavah je zdravilo Sinupret primerno za daljšo uporabo.

Koliko alkohola vsebujejo kapljice Sinupret?

Delež alkohola v kapljicah Sinupret je 19% (v/v). Odmerek za odrasle vsebuje 0,45 g etanola, kolikor ga je približno tudi v 1 decilitru jabolčnega soka.

© 2006-2018 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.