Laksan® zrnca

Slika izdelka Laksan® zrnca

Laksan® je naravno zdravilo pionirja naravnega zdravljenja, Alfreda Vogla.

Gre za odvajalo rastlinskega izvora. Vsebuje tri zdravilne učinkovine: zdrobljene liste sene, zdrobljeno skorjo navadne krhlike ter semena navadnega lana. Namenjeno je zdravljenju kratkotrajnega občasnega zaprtja, ki lahko nastane zaradi spremembe okolja, drugačne prehrane ali ob dolgotrajnem ležanju v postelji.

Zdravilo deluje na dva načina in sicer tako, da zmehča blato zaradi nabrekanja semen lana in vezave vode, po drugi strani pa sena in krhlika spodbujata gibanje debelega črevesja in posledično je prehod blata hitrejši.

Dobro je vedeti:

Uporaba


Zdravljenje kratkotrajnega zaprtja.

Odmerjanje


Za odrasle in mladostnike nad 12 let priporočamo jemanje 1 merilne žličke zrnc na dan. Zdravilo vzemite v pokončnem položaju s kozarcem vode ali druge tekočine.

Odvajalni učinek se pojavi približno 6 do 12 ur po zaužitju zdravila. Najustreznejši čas jemanja zdravila je zvečer, s čimer dosežemo želeni učinek v jutranjem času.

Sestava


1 odmerek (ena merilna žlička) vsebuje:

zdrobljene liste sene (Cassia senna L., folium in/ali Cassia angustifolia Vahl, folium: 0,43 g do 0,70 g), zdrobljeno skorjo navadne krhlike (Rhamnus frangula L., cortex:  0,36 g do 0,58 g), cela semena navadnega lana (Linum usitatissimum L., semen: 1,76 g).

Pakiranje


Zdravilo je pakirano v kartonsko embalažo, v kateri je 70 g (210 ml) zrnc. Zdravilu je priložena merilna žlička.

Navodilo za uporabo


Pred uporabo zdravila natančno preberite priloženo navodilo. O tveganjih in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Navodilo je brezplačno na voljo tukaj ( PDF datoteka).

Pogosta vprašanja


Sem sladkorni bolnik. Ali smem pri težavah z zaprtjem uporabljati zdravilo Laksan?

Sladkorni bolniki lahko uporabljajo zdravilo Laksan. Potrebno pa je upoštevati, da en odmerek zdravila vsebuje 480 mg saharoze.

Ali smem jemati zdravilo Laksan sočasno z zdravili za zdravljenje vnetne bolezni črevesja, kot je npr. budenozid?

Med Laksanom in omenjeno učinkovino budenozid ni znanih medsebojnih interakcij. Ker pa se zaradi jemanja Laksana lahko nekoliko upočasni absorpcija sočasno uporabljenih zdravil, svetujemo, da vzamete zdravilo Laksan pol do eno uro pred ali po jemanju drugih zdravil.

V primeru težav se posvetujte z zdravnikom.

Kljub redni uporabi osmoznih odvajal na osnovi laktuloze (npr. Lactecon, Portalac, Prorektal), je moje odvajanje nezadovoljivo. Si lahko pomagam z Laksanom?

Zdravilo Laksan spada med kontaktna odvajala, ki so namenjena kratkotrajnemu simptomatskemu zdravljenju občasnega zaprtja in so po učinku močnejša od osmoznih odvajal. Običajno zadostuje jemanje zdravila Laksan dva- do trikrat tedensko. Če se znaki vaše bolezni ne izboljšajo v 1 do 2 tednih, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Uporaba zdravila Laksan ni primerna v primerih, ki veljajo tudi za vsa ostala kontaktna odvajala npr. v primeru znane preobčutljivosti na katerokoli sestavino zdravila, v primeru zoženja v prebavnem traktu, ali krvavitvah v prebavnem traktu… Če uporabljate tudi druga zdravila, se pred uporabo posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

© 2006-2019 FARMEDICA d.o.o. Ljubljana. Vse pravice pridržane. Izvedba Futurmedia.